Stressnivået hos evakuerte stiger i Ålesund

Snart tre døgn med flere hundre evakuerte øker stressnivået i Ålesund. Ordføreren ba fredag om at «folk må ta det litt med ro».

Pårørende er samtidig frustrert over at de fem savnede personene ikke kan hentes ut av den sammenraste boligblokken i Fjelltunvegen.

Da politiet, brannvesenet, kommunen og en gassekspert fra StatoilHydro møtte pressen fredag var beskjeden klokkeklar: Gassen kan brenne i flere dager ennå. Før gasstanken er helt utbrent vil eksplosjonsfaren være så stor at det ikke er tilrådelig å la folk få flytte tilbake til hjemmene sine. Det vil i tillegg være uforsvarlig å gå inn i bygningen for å starte letingen etter de fem savnede, som høyst sannsynlig er døde.

421 evakuerte
Ifølge ordfører Bjørn Tømmerdal (H) i Ålesund er det 421 mennesker som har vært nødt til å forlate hjemmene sine og som dermed er evakuert. Av disse er det rundt 340 som trenger en eller annen form for bistand fra kommunens side. De øvrige har ordnet seg selv.

- Det går bra å ligge på sofaen hos venner og familie en dag eller to. Når det blir tre eller fire dager, og kanskje ei uke, tærer det på tålmodigheten. Det er helt forståelig, sier ordfører Bjørn Tømmerdal til NTB.

På fredagens pressekonferanse ble det opplyst at det nå blir gjort tiltak for å øke avgassingen, slik at gasstanken skal tømmes raskere. Sjefingeniør Kjell Hartvigsen i StatoilHydro er i Ålesund som gassekspert. Han har deltatt på lignende operasjoner tidligere, men ingen der det har vært så vanskelig tilgjengelighet.

Redd eksplosjon
- Det vi er redd for, er at det skal danne seg gasslommer i bygningen, det vil si en blanding av gass og luft som i et bestemt forhold vil være eksplosivt. Konsekvensen av en eksplosjon vil bli at betongelementene i den sammenraste bygningen vil «bevege seg relativt kjapt», sier Hartvigsen.

På pressekonferansen i Ålesund sa han rett ut at gassen - i verste fall - kan komme til å brenne i flere dager ennå. Det er dårlig nytt for de evakuerte, som gjerne vil flytte hjem Det er også dårlig nytt for de pårørende, som ønsker sine kjære hentet ut av bygningen.

Brannsjef Geir Thorsen i Ålesund sier at det ikke er forsvarlig å sette i gang et arbeid inne i den sammenraste bygningen før gasstanken er tom. Han opplyser at det er laget en ekstra flamme inne i bygningen, som skal sørge for rask antenning av gassen dersom den skulle slukke. Formålet med dette er å forhindre gasslommer inne i bygningen.

Med sørgebind
Det er nå oppnevnt en bygningsteknisk gruppe med professor Erik Thorenfeldt ved SINTEF som leder. Gruppen har allerede startet sitt arbeid. Den byggtekniske gruppen skal ta stilling til hvordan bergingsarbeidet skal kunne gjennomføres når gassbrannen er slukket og tanken er tom.

Den ustabile bygningsmassen vil by på store utfordringer for bergingsmannskapene. Bygningen flyttet seg en ny centimeter fredag og er, ifølge stabssjef ved Sunnmøre politidistrikt, John Kåre Flo, i bevegelse i ulike retninger både oppe og nede.

Fjellblokker ligger og presser på bygningen. I tillegg skal det fortsatt være noe ustabilt fjell bak bygningen.

Under årets første tippeligakamp mellom Vålerenga og Aalesund vil spillerne på begge lag ha sørgebind. En fotballtrener og flere fotballsupportere er blant dem som trolig er omkommet.