Strøm-Erichsen: Forsvaret i Nord-Norge styrkes

Regjeringen vil prioritere nordområdene og vil styrke Forsvarets tilstedeværelse i hele Nord-Norge de neste fire årene.

 

- Nordområdene er regjeringens fremste strategiske satsingsområde, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) da hun fredag presenterte den nye langtidsplanen for Forsvaret, «Et forsvar til vern om Norges sikkerhet, interesser og verdier». I planen kommer hun med sine hovedprioriteringer for Forsvaret for perioden 2009 til 2012.

Regjeringen ser på nordområdene som Norges viktigste strategiske satsingsområde i årene som kommer.

- Dette skal også reflekteres i den videre utviklingen av Forsvaret, sa Strøm-Erichsen.

Reitan og Bardufoss
Statsråden peker på både klimautfordringer, ressursforvaltning og å sikre norsk suverenitet som de viktigste utfordringene Forsvaret står overfor i nordområdene.

Samlingen av Forsvarets operative hovedkvarter til Reitan utenfor Bodø er kanskje det viktigste konkrete forslaget i nordområdesatsingen.
- Dette anbefaler vi ikke minst av hensyn til nordområdenes sentrale betydning også i framtiden, sier Strøm Erichsen.

Hun begrunner valget av Reitan, og dermed nedleggelse av hovedkvarteret på Jåttå, med at det vil bli billigere, og gi en mer robust kapasitet til å lede operasjoner og større øvelser nasjonalt, samt oppfølging av norske styrkebidrag til operasjoner i utlandet.

- Flyttingen vil ikke ha konsekvenser for NATOs Joint Warfare Centre på Jåttå og våre vertslandsforpliktelser, mener Strøm-Erichsen.
I tillegg skal Bardufoss flystasjon utvikles som hovedbase for Forsvarets framtidige helikopterstruktur, og generalinspektøren for Hæren flyttes fra Oslo til Bardufoss.

- Begrunnelsen for det er nærhet til hovedtyngden av Hærens avdelinger, sier statsråden.

Mister Olavsvern
Sjøforsvarets base Olavsvern ved Tromsø vil statsråden derimot legge ned, og begrunner det med at det er flere andre militære baser i Nord-Norge. Generalinspektøren for Sjøforsvaret skal lokaliseres på Haakonsvern utenfor Bergen.

Regjeringen går inn for å styrke forsvarsbudsjettet med 800 millioner kroner, en økning på 2,5 prosent fra 2008. Samtidig er et av de mest vesentlige tiltakene i den nye forsvarsplanen at investeringsnivået reduseres med 1,6 milliarder kroner i gjennomsnitt per år fram til 2012. Det vil frigjøre midler til de høyest prioriterte oppgavene.

Marinen får en vesentlig styrket operativ evne gjennom tilføring av fregatter med helikoptre og MTB-er.

- Dette vil gi oss en av verdens mest moderne mariner. Også Kystvakten videreføres med høy prioritet, sier forsvarsministeren.
Regjeringen fastslår at omstillingsarbeidet i Forsvaret skal fortsette med uforminsket styrke, samtidig som forutsigbarheten skal bli bedret. En forutsetning for omstillingen er at midler fra lavere prioritert virksomhet overføres til virksomheter med høyere prioritet.