BNL utfordrer regjeringen

BNL utfordrer nå statsminister Jens Stoltenberg og Regjeringen til å ta fatt i problemstillingene knyttet til klimatilpasset bygging.

De mener den tragiske rasulykken i Ålesund har satt fingeren på flere viktige utfordringer byggenæringen står ovenfor.

BNL er opptatt av at næringen, myndigheter og forskningsmiljøer nå samarbeider for å løse utfordringene vi har når det gjelder klimatilpasset bygging.

- Viktige samfunnsmessige interesser står på spill. Vi trenger kunnskap og forskning for å løse viktige oppgaver framover, påpeker direktør Audun Lågøyr i BNL.

Forskning på klimatilpasset bygging

BNL mener viktige arbeidsoppgaver fremover blir å kartlegge risikoområder for bygging, vurdere eksisterende bebyggelse som ligger utsatt til, sette klimapåvirkningene i sammenheng med disse områdene, se på byggemetoder og bygningsmaterialer i forhold til endringer i klima.

- Vi må sette fokus på vedlikehold og driftskostnader og et livsløpsperspektiv for vårt bygde miljø. Vi mener de seneste dagenes hendelser viser at det er på tide med mer penger til kartlegging, forskning og utvikling på et område som har vært stemoderlig behandlet lenge, mener Låøyr. Svenskene har allerede satt i gang arbeid på dette området.

BNL har to konkrete utfordringer til myndighetene:

1. Sette i gang et nasjonalt kartleggingsarbeid om klimatilpasning og sårbarhet.

2. Gjøre byggenæringen til hovedsatsingsområde for innovasjonsmelding og opprette et Senter for klimatilpasset bygging.