Utvikler smelteverkstomt

Veidekke Eiendom AS kjøper seg inn i det gamle smelteverksområdet på Lilleby i Trondheim.

Det er Fesil og Labek som i dag eier Lilleby-tomta. Sammen stifter de tre partene eiendomsselskapet Lilleby Eiendom AS. Nå vil de vurdere mulighetene som finnes i området, særlig med tanke på utbygging av boliger og næringsarealer.

Området, som er på rundt 90 mål, har tidligere i hovedsak vært brukt av Ila og Lilleby Smelteverker til industrivirksomhet. Siste rest av produksjon ble lagt ned i 2002, og etter det har området ligget brakk. Nå ønsker de tre partene å vurdere hvordan området kan utvikles for framtida.

- Det er store muligheter i området, og vi ønsker å vurdere både boliger, næringsarealer og kanskje også arealer for offentlig virksomhet på Lilleby-tomta, sier regionleder i Veidekke Eiendom, Rune Forbord. Han er godt fornøyd med at Veidekke Eiendom har blitt deleier av den tradisjonsrike tomta, men han understreker at det er langt fram før de vet hva den skal brukes til.

- Vi snakker om et stort område, tett inntil andre boligområder på Lade, hvor vi har muligheter til å legge en helhetlig plan som tjener både byen og nærområdet. Her kan vi tenke langsiktig, og nå vil vi ta initiativ til en dialog med aktuelle samarbeidsparter. I første rekke gjelder det Trondheim kommune, som selvsagt har en avgjørende rolle i slike prosesser, sier Forbord.

Lilleby-tomta er i dag regulert til industrivirksomhet. En omregulering til boligformål vil ta noen år, og i denne perioden vurderer Fesil å starte prøveproduksjon av solcellesilisium i det gamle smelteverket. Datterselskapet Fesil Sunergy har allerede drevet småskalaproduksjon i samarbeid med blant annet Sintef, for å teste en ny metode for framstilling av solcellesilisium.

- På sikt er Lilleby-tomta uegnet til tungindustri. Derfor er vi veldig fornøyd med at Veidekke Eiendom blir med på å utvikle området. Vi kan imidlertid benytte Lilleby til prøveproduksjon av solcellesilisium fra årsskiftet 2008/2009, mens vi finner en lokalisering for mer varig produksjon, sier Einar Øxnevad Hagen. Han understreker at produksjon av silisium i stor skala krever veldig spesielle forhold og store investeringer.

- For oss har det blitt stadig klarere at Lilleby ikke er egnet for tung og plasskrevende industrivirksomhet. Ved å utvikle området får vi en unik mulighet til å realisere verdier slik at vi kan investere i et moderne og mer miljøvennlig anlegg for mer varig produksjon av silisium. Vi ønsker bestemt at dette skal skje et annet sted i Trøndelag, men foreløpig kan vi ikke si hvor, sier Øxnevad Hagen.