Klimatilpasset bygging

Håpet vårt er at katastrofen i Ålesund kan få alle parter som er involvert i en byggeprosess, til å sette seg sammen. Der må partene bli enige om hvilke tiltak som trengs for å få en bedre klimatilpasset bygging. Men vi trenger også betydelige mer penger fra staten til forskning og ikke minst til helt nødvendige grunnundersøkelser for å kartlegge risikoen også for nåværende bebyggelse. Vi vet at svenskene har foretatt en slik kartlegging. I Sverige ligger 300 000 hus innenfor det som kalles risiki-områder. I Norge er vi overbevist om at det er langt flere.

 

Det er ikke tvil om at kommunene har vært for slappe til å gi tillatelser til bygging av nye boliger. Vi forstår den konflikten kommunene er inne i.

Utsatte kommuner på Sunnmøre som har det ustabile fjellet Åkernesrenna hengende over seg, burde for lengst ha innført totalstopp for nye boliger. Dette fjellet kan stupe i fjorden hva tid som helst og det skulle selvsagt ha ført til fullstendig byggeforbud i alle kommuner som kan bli berørt av den flodbølgen som vil komme når fjellet løsner. Forskerne frykter at mer enn 30 millioner kubikkmeter masse kan rase ned i Synnylvsfjorden. Det vil utløse en kjempebølge - en tsunami - som ikke bare vil utslette tettstedet Hellesylt, men som vil gjøre ubotelig skade mange steder langs de aktuelle fjordarmene.

Problemet er at folk har vært vant til å leve med denne risikoen i tusenvis av år. Et byggeforbud vil ramme en rekke kommuner i landsdelen - og all utvikling vil stoppe opp. Vi snakker her også om et av de mest innovative folkeslag vi har i Norge. Sunnmøringen er ikke den som lar seg så lett stoppe.

Nå er problemet Åkernesrenna ett av de største vi har. Men vi har faktisk flere tilsvarende ustabile fjellpartier også andre steder. Men problemet er at vi har tusenvis av små tomteområder som vil være like farlige for dem som bosetter seg der, som det vi nå har sett et eksempel av i Ålesund.

Og det er ikke bare skred som er farlig. Vi så fra nyttårsorkanen i 1992 hvor farlig vinden kan være. Det er enorme krefter i vind. Vi vet at havet kan stige - hvilke skadevirkninger kan det påføre alle kystsamfunn som har bygget mye av sin bebyggelse helt nede i havflaten. Menge steder har vi farlige snøras - eller farlige jord- og leirras. Det er mange som bor på kvikkleire. Når den løsner, er katastrofen et faktum. Og hva med flom. Vannet kan være en farlig fiende.

Vi har uendelig mye å ta tak i. Men dette gjelder altså hjemmene til folk. Det gjelder det tryggeste sted et menneske kan ha. Vi har hørt hva statsministeren og hans andre ministere har sagt de siste dagene. Nå håper at vi at politikerne står for de lovnader som man har kommet med. Og så må vi få til det forpliktende samarbeidet mellom alle ulike parter som vi innledet med.

Dette er en nasjonal oppgave alle må ta del i for å sikre at det blir færre katastrofer. Vi vet at det som har skjedd i Ålesund vil skje igjen. Dersom vi ikke gjør noe nå, kan vi stadig oftere få slike katastrofer slik klimautviklingen er nå.