Per Helge

Fjernvarmeanlegg startet i Surnadal

Nylig ble ble det fyrt opp i Møre og Romsdals første fjernvarmeanlegg basert på rent biovirke. - Flott at et kraftselskap tenker alternative energikilder, mente Joralf Flataukan som sto for den offisielle åpningen skriver Tidens Krav.

 

Flataukan som er påtroppende direktør for Energiregion Møre, hadde rosende ord å komme med til eierne Svorka Energi og Landbrukshuset i går.

Både kunder, entreprenører, konsulenter, rådgivere og økonomiske bidragsytere var invitert til å ta del i den første vedfyringa i den nye kjelen tilknyttet fjernvarmeanlegget.

Kundemasse
Ved oppstarten er ni kunder i nærområdet koplet til anlegget. I løpet av året vil det levere varme til 22 kunder, i hovedsak større offentlige bygg eller næringsbygg.

Største enkeltkunde er sjukeheimen, men også kulturhuset, hotellet, skolene og det nye Svorkabygget skal få varme produsert av gjenvunnet lokalt trevirke.

Pionerprosjekt
Grunnlaget for fjernvarmeanlegget er tørt tre, med et fuktinnhold under 40 prosent. Det kan være briketter, flis, høvelspon eller uproduktiv skog.

Ved oppstarten av anlegget er det inngått en 10-årig avtale med MøreTre om levering av briketter tilsvarende om lag 70 prosent av ventet biobrenselbruk.

I tillegg til biokjelen er det installert en elkjel og to oljekjeler, som skal brukes for å dekke etterspørselen ved høyt forbruk eller hvis det blir så lavt at biokjelen ikke kan brukes.

- Et pionerprosjekt, slo Joralf Flataukan fast. Han er spent på økonomien i prosjektet, men også opptatt av at den nye etableringen gir en mer mangfoldig og miljøvennlig energiforsyning lokalt.