Skader for mange titall millioner

Skadene på den sammenraste bygningen i Fjelltunvegen i Ålesund kan komme opp i mange titall millioner. 

Torsdag møtte lederen av sameiet Fjelltunvegen 31, Oluf Holm (62) og naboene som ble berget ut etter ulykken, forsikringsselskapet If for en første gjennomgang.

Holm og kona bodde i tredje etasje. De berget seg ut under dramatiske omstendigheter. De måte bryte opp verandadøra for å komme seg ut. Holm var torsdag fortsatt sterkt preget av ulykken.

– Våre tanker er hos dem som ikke kom seg ut, sier Holm til NTB. Etter å ha gjennomgått sitt livs verste mareritt, deltok han torsdag på et møte politiet hadde med de evakuerte. Derfra gikk han direkte i et møte med forsikringsselskapet.

– Jeg tror ikke det er så mye som kan berges. Alt som er av inventar og utstyr har vært utsatt for brann, vann og støv. Dermed ser dette ut til å være en totalskade, både for bygning og innbo, sier Holm.

Han anslår selv de materielle verdiene av innbo og utstyr grovt til et sted mellom 20 og 30 millioner kroner.

Stor regning
Hele regningen for tragedien i Ålesund vil være mye større. Det har kostet store summer å evakuere opp mot 450 mennesker og legge dem inn på hotell. Mange av de evakuerte manglet klær og utstyr, og har ikke fått anledning til å hente noe som helst hjemme. De store innsatsstyrkene som har vært i sving natt og dag har også en prislapp. Fjerningen av blokken blir også en omfattende jobb.

Ordfører Bjørn Tømmerdal vil ikke utelukke erstatningssaker i ettertid, selv om han foreløpig ikke har noen konkrete holdepunkter for at slike vil komme.

– Vi må holde alle dører åpne, sa Tømmerdal da han fikk spørsmål om mulige erstatningssaker på torsdagens pressekonferanse.

Ikke kritikkverdig
Ålesund kommune vil foreløpig ikke akseptere at kommunen har tatt for lett på byggetillatelsen som ble gitt i Fjelltunvegen 31. Plan- og bygningssjef Lars Vartdal sa at geolograpporten om fjellet bak den sammenraste bygningen først ble kjent for kommunen etter at det onsdag ble bedt om å få tilgang til den.

– I en byggesak er det den som søker om godkjenning som har ansvaret for dokumentasjon og at lover og regler er oppfylt. Dette ansvaret ligger hos den ansvarshavende, sa Vartdal.

Han har registrert en uenighet mellom geologene om hva som er gjort og ikke gjort, men vil foreløpig ikke svare ja eller nei til om kommunen har gjort seg skyldig i noe kritikkverdig i denne sammenheng.