Fikk ikke svar på brev om rassikring

Bergen kommune har ikke fått svar fra Kommunal- og regionaldepartementet om statens ansvar for å gjennomføre mer skredkartlegging og sikring i befolkede områder over hele landet. 

Brevet ble sendt vinteren 2006 etter skredulykken i Hatlestad, sør for Bergen i desember 2005 som kostet tre mennesker livet.

Bergen kommune satte på eget initiativ i gang en geologisk kartlegging som førte til at flere hundre potensielt rasfarlige adresser i Bergen ble pekt ut. Undersøkelsen kostet imidlertid kommunen mange millioner kroner.

Derfor sendte Bergen i 2006 et brev til daværende kommunal- og regionalminister Åslaug Haga (Sp) og ba om et møte med statsråden for å diskutere slike ekstraordinære kostnader for kommunene.

– Bergen kommune ønsker å ta opp med sentrale myndigheter spørsmål om statens ansvar/rolle i forbindelse med det videre arbeidet med skredfarekartleggingen, og eventuelt rassikring. Dette må ses på bakgrunn av at det forventes mer ekstremvær i årene som kommer. Bergen kommune ser det som naturlig at staten i denne forbindelse tar et ansvar, også økonomisk, for å gjennomføre mer omfattende skredkartlegging og sikring i befolkede områder over hele landet, het det blant annet i brevet.