- Trussel mot velferdsmodellen

En undersøkelse utført av Arbeidstilsynet viser at svært mange nordmenn er opptatt av hva slags arbeidsliv vi skal ha. 

- Vår undersøkelse viser også at virksomheter som driver sosial dumping er i utakt med holdningene i den norske befolkningen. Åtte av ti nordmenn vil boikotte virksomheter som driver med sosial dumping. Holdningene gjelder på tvers av fylkesgrenser, uavhengig av alder og utdanning. Målgruppen for undersøkelsen er noe uvanlig for Arbeidstilsynet. Normalt er det virksomheter etaten oppsøker, men i dette tilfelle henvender vi oss til det brede publikum. Forbrukeren har makt og mulighet til å avslå tilbud fra useriøse virksomheter. Dermed løper de useriøse en stor økonomisk risiko og kan fort bli taperne i konkurransen om kundene. Undersøkelsen viser at konsekvensen av sosial dumping kan bli forbrukerboikott. Det er interessant å merke seg, skriver direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet i et innlegg i Aftenposten.

- I det siste har vi også sett at flere utenlandske arbeidstakere jobber svart og under ulovlige forhold. I noen tilfeller er det offentlige oppdragsgiver, men mange jobber også på dårlige vilkår i private hjem. I hovedsak er det kvinner som har jobben med å holde rent i norske hjem og offentlige bygg. Det offentlige har et ansvar for at alle får akseptable lønns- og arbeidsvilkår. Og som forbruker kan også du være med på å hindre sosial dumping, skriver hun videre.

Finboe Svendsen skriver videre at Arbeidstilsynet har merket en bedring, men at man fortsatt vil har fokus på sosial dumping.

- Det store omfanget av arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa gjør det mer nødvendig enn noen gang å motarbeide sosial dumping og hindre utvikling av et A- og et B-lag i arbeidslivet. Hvis det permanent kommer en større gruppe inn som løser oppgaver til en lønn som ligger på en tredjedel eller halvdelen av det normale i Norge, så vil vi få et todelt arbeidsmarked. Dette er en trussel mot norske opparbeidede rettigheter og norsk velferdsmodell, avslutter hun.