Ber ålesunderne åpne hjemmene sine

Ålesund kommune jobber onsdag kveld på spreng med å skaffe husrom til alle de evakuerte, og ber private om hjelp.

Rundt 300 personer er evakuert etter at det brøt ut eksplosjonsfarlig brann i boligblokken som ble tatt av ras i Volsdalen i Ålesund natt til onsdag.
Varaordfører Lodve Solholm (Frp) oppfordrer nå innbyggere i Ålesund om å åpne hjemmene sine.

- Hotellene er fulle, og vi har problemer med å få innlosjert alle. Foreløpig prioriterer vi de eldre og de syke, sier Solholm til NTB.

Mange vil hjelpe
Etter at Solholm kom med den samme oppfordringen under TV 2-nyhetene onsdag kveld, tok det ikke lang tid før folk meldte seg til tjeneste, forteller han.

- Vi har blant annet blitt kontaktet av en familie i Molde som har en leilighet til disposisjon. Også et borettslag med en ledig leilighet har tatt kontakt, samt flere hoteller i Geiranger som gjerne vil hjelpe, sier Solholm.
Kommunen er også i dialog med Sivilforsvaret om å sette ut flatsenger i en gymsal for de mest friske og rørige.

Torsdag begynner arbeidet med å finne løsninger på den langsiktige innkvarteringen for dem som har fått ødelagt hjemmene sine. I tillegg til de totalskadde leilighetene til de 20 beboerne i den rammede blokken, er også flere leiligheter i en naboblokk så ødelagte at det vil ta lang tid før beboerne kan flytte inn igjen.

- Alle er berørte
Kommunen har opprettet et krisesenter på Rica Parken Hotel, der pårørende og evakuerte blir tatt hånd om. Fem personer er fortsatt savnet etter ulykken.

- De pårørende til de savnede blir prioritert, både når det gjelder oppfølging av krisepsykiatriteam, tilgang på lege, prest, psykolog og til overnatting. Som kommune ønsker vi å vise dem at vi bryr oss og er behjelpelige, sier Solholm.
Han forteller at alle i Ålesund føler seg sterkt berørte av hendelsen.

- I denne sammenhengen er Ålesund en liten by, hvor alle kjenner alle og hvor alle føler seg berørte. Dette vil prege oss lenge, sier varaordføreren.