Katastrofen i Ålesund

Det er viktig at man nå virkelig får en bred gjennomgang av årsaken til at boligblokken i Ålesund kollapset. Vi har gjentatte ganger på lederplass og ellers både i Byggeindustrien og på bygg.no tatt opp den litt slakke holdning til geologi og geoteknikk både blant myndigheter og utbyggere. Det som nå skjedde i Ålesund kan i og for seg skje en rekke steder. Med de klimatiske forhold vi nå har og kan forvente, vil faren for nye ras øke mange steder. Faren for at det går nye menneskeliv er dessverre stor.

 

Det har skjedd store katastrofer før på grunn av at fjell har rast ut - og det vil skje igjen. Mange bygdesamfunn ikke minst på Sunnmøre lever med denne trusselen hele tiden. Det å skaffe penger til overvåkingsprogram i farlige fjellpartier har ikke vært noen enkel sak.

Det er ikke lett når mennesker bygger hus i fjellskråninger nesten på samme måten som fuglene bygger i fuglefjell. Man utfordrer skjebnen på denne måten.
Skal man først bygge på slike fjelltomter, bør det kreves solide geologiske forundersøkelser.

Det bør også kreves at man følger de tiltak som ekspertene foreskriver. Fjellet er lunefullt, men vi har kunnskap som kan avverge de store katastrofene. Men da må ikke kortsiktige økonomiske hensyn få overtaket.

Har man ikke råd til å sikre seg, da bør man heller avstå å bygge på en vanskelig tomt. Har ikke utbygger selv evnen til å se dette, må myndighetene sette en stopper for byggearbeider om ikke alle sikringstiltak som foreskrives, blir utført.

Det er alt for tidlig å felle noen dom etter det som har skjedd i Ålesund. Fortsatt brenner det i ruinene - og eksplosjonsfaren er ikke over når dette skrives. Men med den oppmerksomhet denne saken har fått, må saken granskes bredt og grundig. Dette bør også være en vekker for politikerne. Dessverre er det mange farlige "menneskefjell" her i landet som kun står av gammel vane. Men en dag kan fjellet plutselig rase - og en ny katastrofe er da et faktum.