Ny stans på Melkøya

StatoilHydro har igjen stanset LNG-produksjonen på Melkøya utenfor Hammerfest etter en ny lekkasje i prosessanlegget for nedkjøling av Snøhvit-gassen.

Melkøya

* Melkøya er landanlegget for de tre gassfeltene Snøhvit, Albatross og Askeladd i det såkalte Hammerfestbassenget i Barentshavet. I fjor høst ble ni av totalt 20 brønner satt i produksjon.
* Melkøya-anlegget er en gedigen fryseboks der gasstrømmen kjøles ned til 163 minusgrader. Ved overgang til flytende naturgass (LNG) reduseres volumet 620 ganger. Fem store LNG-tankere skal frakte den nedkjølte gassen til markedet.
* 21. august i fjor kom den aller første snøhvitgassen til Melkøya. Avbrenningen av gassen førte til store sotproblemer i Hammerfest, der selskapet overskred grensene for utslipp av sot og PAH.
* StatoilHydro søkte i januar SFT om å få slippe ut opptil 1,5 millioner tonn CO2 og 2.200 tonn sot på grunn av den lange oppstartsperioden.
* Etter en rekke kostnadsoverskridelser er prislappen på Snøhvit-utbyggingen kommet opp i 58,3 milliarder kroner.

Dette er den andre produksjonsstansen siden anlegget kom i drift 13. september i fjor. I over to måneder var anlegget nede etter en lekkasje i kjølevannssystemet for en av varmevekslerne i prosessanlegget. Ifølge Finnmark Dagblad har anlegget vært nede siden forrige tirsdag.

Uvisst
- Lekkasjen oppsto i en lignende, men ikke den samme sjøvannsvarmeveksleren som sist. Vi håper at de erfaringene som ble gjort den gangen skal bidra til at problemene lar seg løse raskere denne gang, sier informasjonssjef Sverre Kojedal til NTB.

Han tør ikke antyde når Melkøya-anlegget kan komme i gang igjen. I tillegg til de to driftsstansene har StatoilHydro ikke vært i stand til å utnytte hele kapasiteten i anlegget. Bare 60 prosent av produksjonskapasiteten har blitt utnyttet. Når anlegget er i full drift, skal det produseres 5,7 milliarder standard kubikkmeter LNG i året.

Utsettelse
StatoilHydro ga seg selv ti måneder på innkjøringsfasen på Melkøya. Men denne tidsplanen er allerede sprukket. Anlegget skal stanses til sommeren i en såkalt revisjonsstans for å luke unna tekniske problemer i LNG-fabrikken.

- Vi ser at den planlagte revisjonsstansen til sommeren ikke vil være tilstrekkelig for å få produksjonskapasiteten opp til 100 prosent. Det vil være nødvendig å gjøre justeringer i to faser. Det betyr at vi også må gjøre justeringer i 2009, sier Kojedal til NTB.

Forpliktelser
Dersom Melkøya kommer opp i full produksjon, vil et av fem LNG-skip laste ved anlegget hver femte eller sjette dag. StatoilHydro har langsiktige leveringskontrakter i Europa og USA.

- Vi skal klare å overholde våre forpliktelser overfor våre langsiktige kunder, sier Kojedal som påpeker at kapasitetsproblemene også har en oppside for selskapet.

LNG-skipene kan nå gå lengre mellom hver gang de er i Hammerfest. Sist lørdag ankom den aller første lasten fra Melkøya Japan.

- LNG har blitt en globalt etterspurt vare. De problemene vi nå opplever med produksjonen gir også rom til å selge LNG i andre markeder enn Europa og USA, sier Kojedal.