Scanpix

Håpet om å finne overlevende svinner

Håpet om å finne overlevende blant de fem som er savnet etter at en boligblokk kollapset i Ålesund natt til onsdag, betegnes som minimalt.

Hele den nedre delen av den seks etasjer høye boligblokken i Ålesund sto onsdag formiddag i brann.

På grunn av stor eksplosjonsfare fra en lekk gasstank i kjelleren, ble alle som befant seg nærmere enn 200 meter fra den sammenraste blokken evakuert ved 11.20-tiden onsdag formiddag.

- Det er hull i tanken, og med jevne mellomrom tar gassen fyr. Mannskapene prøver å holde flammene nede, men eksplosjonsfaren er overhengende, sa politiets innsatsleder Kjell Kvernseth til NTB en halv times tid tidligere.
Dessuten fryktet redningsmannskapene at hele blokken kunne rase sammen.

Evakuering
Redningsmannskapene hadde ved 11-tida fortsatt ikke kunnet ta seg inn i de to nederste etasjene i den kollapsede bygningen.

I tillegg til brannen hadde det rast ut mer stein på baksiden av bygget, noe som rystet boligblokken ytterligere.

- Risikonivået er blitt verre, og risikoaspektet gjør at vi nå starter med ytterligere evakuering fra bygningene rundt, som følge av brannen, sa operasjonsleder Magne Tjønnøy i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

Både boliger og en barnehage i nærheten av blokken ble evakuert med bistand fra Sivilforsvaret.

Bygningen er sklidd langt ut i veien. Betongsøylene som bærer verandaene er knekt tvers av, og det ligger møbler slengt ut i veien.

Voldsom risting
Ekteparet Elsa Peggy Eldøy og Lars Aage Eldøy sov i leiligheten i sjette etasje i Fjelltunvegen 31 da fjellet raste ut og tok med seg boligblokken.

De to 69-åringene trodde først det var jordskjelv da de ble vekket klokken fem minutter over halv fire onsdag morgen.

- Det var en voldsom risting. Vi var sikre på at det var et forferdelig jordskjelv, forteller Lars Aage Eldøy til NTB.

Da han gikk ut på verandaen på baksiden av huset, der det fortsatt var mulig å åpne verandadøra, så han hva som hadde skjedd. Et stort parti av fjellet hadde rast ut og tatt nederste etasje i blokken med seg.

Kjenner de savnede
- Vi syntes at vi kjente røyklukt, fikk på oss klær og gikk bort til vinduene mot sør. En time etter raset ble vi berget ut av brannvesenet i en kurv. Akkurat det gikk helt fint, forteller ekteparet.

De kjente alle som bodde i den nederste etasjen og som var savnet onsdag formiddag. Det var to enslige personer, et ektepar samt datteren til et samboerpar som også bodde i blokken, men som er reddet ut.

Ifølge politiet er 15 personer sendt til sykehus, hvorav to har moderate skader. Ingen av de 15 skal være alvorlig skadd.

Geolog på stedet
Fylkesgeologen i Møre og Romsdal ankom ulykkesstedet klokka 9.20. Politiet har bedt om hjelp fra en alpin fjellredningsgruppe, bygningsentreprenør og ruinhunder fra NORSAR (Norwegian Search and Rescue).

Geologen sto klar til å vurdere fjellet på baksiden av bygningen, men fikk ikke gjort det fordi røykutviklingen fortsatt var for kraftig.

Ålesund kommune har opprettet pårørendetelefon 70 11 87 00.

Krisemottaket ledes av fungerende ordfører Lodve Solholm (Frp).