Venter på AFP-utspill fra regjeringen

LO, NHO og Riksmeklingsmannen er alle enige om at regjeringen må på banen for å løse spørsmålene rundt avtalefestet pensjon, AFP.

Lønnsoppgjøret

5. mars:
LO overleverte sine krav til NHO.
13. mars:
LO brøt forhandlingene og leverte plassoppsigelse for alle medlemmer i LO/NHO-området. Plassoppsigelse er en kollektiv oppsigelse av medlemmenes arbeidsavtaler og et varsel om at de ansatte vil gå til streik fra en bestemt dato, tidligst fra tariffavtalens utløp.
25. mars:
Riksmeklingsmannen starter meklingen mellom LO og NHO.
28. mars:
LO kan komme til å bryte meklingen. Riksmeklingsmannen har da fire dager på seg til å finne en løsning. LO kommer med den første oversikten over hvem som er tatt ut i streik.
1. april:
Meklingsfristen utløper kl. 00.00. Løsning eller konflikt.
4. april:
Startskudd for lønnsoppgjøret i offentlig sektor. De fire store arbeidstakerforeningene LO, YS, Unio og Akademikerne overleverer sine krav til staten.
7. april:
Lønnsforhandlingene i kommunene starter.
1. mai:
Forhandlingene i offentlig sektor skal være avsluttet. Oppgjørene vil trolig være klare i slutten av mai. Blir det mekling, ventes løsning eller konflikt i juni.
(Kilde: LO)  

Påsken var knapt over før vårens store tariffoppgjør tirsdag gikk inn i en ny fase da LO og NHO møtte hos riksmeklingsmann Svein Longva. Innen midnatt 1. april må han legge fram en løsning som partene kan godta for å hindre en streik fra og med 2. april.

LO og NHO var særdeles tause om sine posisjoner før meklingen, men var enige med riksmeklingsmannen om at både spørsmålene om lønn og AFP blir vanskelig.

– Spørsmålene er store og viktige. AFP er en viktig sak for veldig mange, og ordningen skal vare i mange år. Lønnsspørsmålet er også omfattende og krevende i år, særlig fordi vi har et samordnet oppgjør hvor det er vanskelig å spesialtilpasse for de enkelte gruppene, sier riksmeklingsmann Svein Longva til NTB.

AFP-nøtten
Men én sak er partene i årets tariffoppgjør enige om, og det er at regjeringen må på banen for å komme videre i avklaringen rundt framtidens AFP. AFP-ordningen er en avtale mellom de tre partene regjeringen, LO og NHO. Hvordan og når regjeringen avklarer sitt AFP-bidrag vil ikke Longva si noe om.

– Jeg kan ikke si noe om når og på hvilken måte denne kontakten vil skje, er riksmeklingsmannens korte kommentar.

Stortinget har gjennom pensjonsforliket vedtatt en pensjonsreform som griper rett inn i LO og NHOs tariffavtale som omfatter AFP-ordningen. En ny AFP som skal gjelde fra 2010, må derfor tilpasses den nye pensjonsreformen, noe som har vist seg å være en krevende prosess. LO har i forhandlingene stått hardt på sitt hovedkrav om at framtidens AFP-ordning skal være like god som dagens.

Påskeuthvilt
– Vi har brukt påsken til å tenke, og nå har vi funnet på mye lurt, humret LO-leder Roar Flåthen da han møtte til meklingen.

LO brøt forhandlingene 13. mars, etter en ukes forhandlinger, men Flåthen har fortsatt et håp om en løsning uten konflikt

– Jeg går inn i disse meklingene med det som mål at vi skal komme fram til et meklingsresultat, sier Flåthen til NTB.

Han er forberedt på å bruke både dagene og nettene fram mot 2. april før det vil komme en avklaring. I utgangspunktet har LO meldt plassfratredelse for alle sine 200.000 medlemmer i tariffområdet, men fredag vil LO presentere hvilke LO-medlemmer som tas ut ved en eventuell streik fra 2. april.

– Alt eller intet
– Alt er åpent, ingenting er besluttet, sier NHO-leder Finn Bergesen jr.
Riksmeklingsmannen tar et gammelt uttrykk i bruk:

– Partene er ikke enige om noe før de er enige om alt.

Han erkjenner at det er reelle interessemotsetninger mellom partene, og at han har en hektisk tid foran seg.

– Vi skal ha gode og lange samtaler og drøftinger om hva som skal til for å komme fram til en løsning. Det ville overrasket meg om vi kommer i mål før fristen går ut neste tirsdag, sier Longva.