Polakker i kø på norske legevakter

Utenlandske arbeidere, de fleste polakker, er blitt et påfallende stort innslag i køen på legevaktene i Bergen, Trondheim og Oslo.

Legevaktsjef Frank van Betten ved legevakta i Bergen bekrefter at dette er et merkbart fenomen og en tendens som har forsterket seg i det siste.

- Tilbakemeldinger fra sykepleiere og leger går ut på at utenlandske arbeidere ser ut til å være overrepresentert når det gjelder typisk yrkesrelaterte skader, som kutt- sår- og klemskader, sier van Betten til Bergens Tidende.

Legevaktsjefen reagerer på at mange av dem som kommer ikke har papirene i orden. De mangler ofte viktig dokumentasjon som EØS-helsekort og forsikringsbevis. De fleste er heller ikke registrert i Folkeregisteret med egen adresse.

- Mange har ikke annet å vise for seg enn passet sitt. Arbeidsgiveren er ofte med og gjør opp for behandlingen kontant, forteller han.

Arbeidstilsynet frykter også at mange skader og ulykker aldri blir registrert. Inspektør Terje Øvrehus hos Arbeidstilsynet i Hordaland sier at de allerede for flere år siden kontaktet Bergen legevakt med tanke på å få i stand et bedre meldesystem for arbeidsulykker og skader.

- Bakgrunnen var en sterk mistanke om at mange ulykker, til dels av alvorlig karakter, verken ble meldt til politi eller Arbeidstilsynet. Vi fikk ikke gjennomslag for et slikt samarbeid og er helt avhengige av at arbeidsgiver melder fra om ulykker, sier Øvrehus.