Ønsker «EU-kontroll» for mer brannsikre hus

Hus brenner oftere i Norge enn i andre nordiske land, viser tall fra forsikringsselskapet If. Selskapet foreslår en «EU-kontroll» på hus for å få ned brannrisikoen.

Sju av ti storbranner som selskapet betaler ut erstatning etter, er i Norge.

- Det brenner ikke bare mer, men så dramatisk mye mer, sier Annar Krogstad, direktør for skadeoppgjør til privatkunder i If, til NTB.

Periodisk kontroll
Han ønsker seg en periodisk kontroll av hus, slik det er på biler.

- Det hjelper for eksempel mye hvis det elektriske anlegget er i orden. Men for å sammenligne videre med en bil: Det gjelder også å kjøre pent, sier Krogstad.
Av Ifs storskader, med erstatningsutbetalinger på over 1 million kroner, var 123 av 176 i Norge.

Dyrere i Norge
Riktignok er husene i Norge jevnt over større og mer påkostede, og flere av dem er eneboliger enn i de andre nordiske landene. Flere hus brenner også ned til grunnen i Norge, noe som kan forklares med en lengre gjennomsnittlig avstand fra brannstasjonene til der det brenner.

Men alt dette er ifølge Krogstad ikke nok til å forklare hvorfor Norge dominerer på selskapets liste over storbranner. Det er for eksempel langt færre slike branner i Finland, der If har omtrent like stor markedsandel som i Norge.
Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB) bekrefter funnene fra If om at husbrannene i Norge ofte blir kostbare sammenlignet med ellers i Norden og Europa.