Råtne Oljefondspenger i USA

Oljefondet har plassert 150 milliarder kroner i ulike papirer i amerikanske banker, skriver E24. Noe av dette kan være knyttet opp mot råtne subprime-lån. For 150 milliarder kroner kunne vi ha bygget mye god vei i Norge. Vi kunne også ha ryddet opp i mye råtne vann- og kloakksystemer rundt om i landet. Ja, vi kunne ha rettet opp skjevheter både i eldreomsorg og på sykehus.

 

Vi kunne i alle fall ha kjøpt utstyr i utlandet til bruk i forskning og i sykehus. Ja, vi kan ramse opp en rekke saker vi kunne ha brukt oljepengene på som også kunne ha sikret fremtidige generasjoner. Men dette er visstnok Fremskrittpartipolitikk og stikk i strid med det økonomene i Finansdepartementet mener. Derfor er det ikke stuerent å hevde slike tanker i seriøse politiske kretser. Mer fornuftig bruk av oljepenger i Norge skaper bare inflasjon og det som verre er, hevder de samme økonomene.

Da jeg var ung opplevde jeg en mann som kastet penger på havet. De var kanskje stjålet eller så var de kan hende svarte. Han var i alle fall ikke Lottomillionær - for det var ikke Lotto den gangen. En gammel dame ropte at det måtte han slutte med - for det var straffbart å kaste penger på havet.
Vi enfoldige ser ikke forskjell på mannen som kastet penger på havet og de i Oljefondet som har satset penger på råtne amerikanske lånepapirer og på konkursutsatte banker. Borte er pengene uansett.

Her snakker vi altså om 150 milliarder kroner. Det er uendelige mye penger. Og så har vi et Storting som diskuterer Statsbudsjett i måned etter måned - og når man så skal gjøre opp for debatten - så er det gjerne en prosent eller to av budsjettrammen man har klart å endre på. Resten er visstnok bundet opp i faste utgifter. Hvorfor man bruker så uendelig mye tid på å diskutere noe som er vedtatt på forhånd, skjønner ikke vi.

Om det er rødgrønt, halvblått eller lyseblått styresett synes det som om det er lite man er villig til å endre på. I mellomtiden fortsetter det offentlige forfallet på anlegg og eiendom. Staten kaster penger på havet hver dag. Det er straffbart roper vi, men hvem er det som reagerer på det.