Ikke nødvendig å tvangsoppløse selskaper

Den siste fristen for allmennaksjeselskaper (ASA) til å sørge for kjønnsbalanse i styrene gikk ut langfredag. Men det blir neppe nødvendig å tvangsoppløse noe selskap for å oppfylle kvoteringskravet.

Fakta om kvotering til ASA-styrene

* Siste frist for å oppfylle loven om kjønnskvotering til styrene i ASA-selskaper gikk ut langfredag 21. mars. På grunn av påsken får selskapene som ennå ikke har oppfylt loven, noen ekstra dager på seg.

* Stortinget har vedtatt at selskaper som ikke oppfyller loven kan tvangsoppløses. Trolig blir det ikke nødvendig å bruke dette riset bak speilet.

* Lovbestemmelsen om at begge kjønn skal være representert i styrene i ASA-bedrifter ble framsatt av daværende næringsminister Ansgar Gabrielsen (H) i 2002 og møtte stor motstand. Det ble vedtatt i Stortinget i 2003.

* Lovendringen ble gjort gjeldende fra 1. januar 2006. Selskapene fikk to år på seg til å oppfylle kvoten.

* Stortinget vedtok at selskaper som ikke hadde oppfylt kravet innen 1. januar 2008 kunne tvangsoppløses.

* Da loven ble vedtatt, var det over 500 ASA-selskaper i Norge. Nå er tallet 463 selskaper. Alle børsnoterte selskaper må være ASA, men ikke alle ASA-selskaper er notert på børsen.

* Mens antallet ASA-selskaper går ned, øker antallet selskaper organisert som AS. Ved utgangen av januar var det 206.498 AS-er i Norge. Lovbestemmelsen om kjønnskvotering i styrene gjelder ikke disse selskapene.

De tolv selskapene som gjensto for en måned siden opplyser alle til NTB at de har ordnet opp eller er i ferd med å gjøre det.

Loven som fastsetter at det skal være minst 40 prosent av hvert kjønn i styrene i ASA-selskaper ble vedtatt i 2003 og trådte i kraft 1. januar 2006. De nærmere 500 ASA-selskapene fikk to års frist til å oppfylle kravet.

Ordner opp
Da fristen gikk ut 1. januar 2008 var det fortsatt 77 selskaper som ikke hadde ordnet seg. Etter nesten to måneders utsettelse i vinter gjensto bare tolv selskaper som fikk nye fire ukers frist. Samtidig offentliggjorde Brønnøysundregistrene navnene på «synderne» og skrev inn i registeret at selskapene ville bli tvangsoppløst etter fire uker.

Ettersom fireukersfristen kolliderte med påsken og postgangen er sen, får de gjenstående en ekstra liten frist. Mot slutten av neste uke vil selskaper som eventuelt gjenstår bli sendt til tingretten for oppløsning, får NTB opplyst i Brønnøysundregistrene.

Alle de aktuelle selskapene opplyser i påskeuken at de enten har ordnet opp eller er i ferd med å gjøre det. Dermed slipper trolig Brønnøysundregistrene å sende noe ASA-selskap til tvangsoppløsning.

Forskjellige løsninger
De tolv gjenstående selskapene spenner fra en tomannsbedrift til børsnoterte konserner.

Tre av disse selskapene har enten omdannet seg til AS eller er i ferd med å gjøre det. Ett selskap skal legges ned.

Fredriksstad Fotballklubb var en av synderne, og har ordnet opp ved å redusere styret fra seks til fem ved at en mann har gått ut.

Ocean Rig ASA, som opererer to av verdens største borerigger og holder til i Sandnes, fikk inn en ny kvinne og ordnet registrering i påskeuken. Et annet selskap i oljebransjen, Frontier Drilling i Bergen, har hatt problemer fordi de har utenlandske styremedlemmer. Men det skal være i orden nå, forsikrer daglig leder Roar Bye.

Kvinne ut
Oljeteknologiselskapet Roxar ASA med tilhold i Stavanger er et eksempel på at loven kan slå begge veier. Selskapet ble truet med tvangsoppløsning fordi det hadde en kvinne for mye. En av de ansattes kvinnelige styrerepresentanter måtte dermed byttes ut med en mann for å redde selskapet.

To andre selskaper, Netfonds Holding og BB Rådgivning, hadde kjønnsbalansen i orden, men av forskjellige grunner var ikke endringen registrert. Nå er det i orden.

De to siste selskapene, et teknologiselskap i Skien og et selskap Drammen som satser på svineoppdrett i Russland og Baltikum, er også i ferd med å ordne sitt forhold til Brønnøysundregistrene selv om det skjer noen dager på overtid, får NTB opplyst.