Påskemassakren i USA

Til tross for mange motstridende meldinger opplever finansmarkedet i USA en av de største massakre siden 1930-tallet. Flere banker og finansinstitusjoner med råtne banklån har fått unngjelde. Storbanken Bear Streams som i det ene øyeblikket var verdt nær 100 milliarder dollar, ble i det neste solgt til en konkurrent for spotprisen 1,5 milliarder dollar. Nå pøser amerikanske myndigheter friske 200 milliarder dollar inn i markedet, og lånerenten nærmer seg snart 0. Det alle spør seg om nå er om denne krisen også brer seg. Da vil også Norge måtte smake besk medisin.

 

Alt elendighet skyldes i det vesentlige grådighet. Lånemeglere har tjent store beløp på å pushe lån på folk som ikke har evne og vilje til å gjøre opp for seg. At dette har kunne pågå så vidt lenge er utrolig.

Nå mener mange at den amerikanske sentralbanken har vært meget dårlig styrt de siste syv årene. Amerikanske finansverden er ellers allergisk for et hvert offentlig inngrep. Nå er faren stor for at store deler av amerikansk finansnæring blir kjøpt opp av rike arabere og andre. Hva det vil bety på sikt er det ingen som vet.

I ett av Norges mest populære radioprogrammer - Påskelabyrinten - var ett av temaene her om dagen hovmod som står for fall og forholdene i gamle Roma. Riktig svar var "fra Capitol til den Tarpeiske klippe".

Vi har alle hørt om Romerikes fall: I Norge har vi også mange gjenlevende som opplevde depresjonen på 1930-tallet. Tapene var enorme.  Mange husker også den siste bankkrisen i Norge. For mange ble den et mareritt. Det som er svaret på de fleste av disse krisene, er grådighet. At vi aldri lærer kan man saktens si.

I en av landets storbanker var det den gang en banksjef som ble hyllet som Årets Banksjef år etter år. Da oppgjørets time kom, viste det seg at han tapte 90 øre for hver krone han hadde lånt ut. Hvor var kontrollorganene?

Vi mener at Norge uansett må kunne manøvrere seg forbi denne siste krisen. Men at det er en del råttenskap også i vår økonomi fortsatt, er vi ikke et øyeblikk i tvil om. Noen må alltid leve over evne. Grådigheten lurer seg frem hvor man minst kan ane.

Psykologi og tillit er viktige begreper når man snakker om finansnæringen. På nytt vil vi advare sentralbanksjefen mot å øke rentene ytterligere. Det kan være begeret som utløser en ny krise også i Norge. Vi er et annerledesland, men vi er sårbare - og det skal lite til for å velte lasset.