Taper 187 millioner etter Terra-salg

Narvik og Vik kommuner sitter med et tap på 187 millioner kroner etter at kommunene nylig har fått solgt såkalte CDO-obligasjoner som tidligere ble kjøpt gjennom Terra Securities.

 

De solgte obligasjonene hadde en pålydende på 190 og 60 millioner kroner. Etter salget sitter Narvik igjen med 47,7 millioner kroner av de investerte 190 millionene, og Vik har fått tilbake 15 millioner, eller 25 prosent av sin 60 millioner-investering, melder NA24.

Salgene er gjort etter pålegg fra Kommunaldepartementet og gjennomført av meglerhuset Pareto via konkursboet i Terra Securities.
Etter dette kjøpet er Narvik ute av de investeringene kommunen i sin tid gjorde ved hjelp av det nå konkursslåtte Terra Securities, opplyser ordfører Karen M. Kuvaas (Ap) til NTB.

Går inn i boet
- Det ville ha vært forbundet med altfor stor risiko å bli sittende på denne investeringen. Og hvis det er noe som kan sies å være positivt, så må det være at vi nå er ute av Terra Securities-investeringene.

Narvik har dermed realisert tapene på alle sine Terra-investeringer, og pengene fra salget går rett inn i boet til Terra Securities. Tidligere har Narvik solgt unna og realisert tap med 46 millioner kroner på sine Terra-investeringer, opplyser Kuvaas. Det betyr at kommunen sammen med de siste tapet på CDO- (Collateralized Debt Obligation) investeringen har realisert tap på 188 millioner kroner.

De åtte kommunene hevder at de har såkalt separatistrettigheter til de pengene som er kommet inn i boet etter salget av «Terra-obligasjonene». Ifølge Kuvaas skal kravet om separatistrettigheter avgjøres i løpet av mars måned.
Også ordfører i Vik, Martha Finden Helset (Ap) uttrykker lettelse over salget.
- Salget betyr et stort tap for oss, men det kunne ha vært større risiko å bli sittende med obligasjonen sånn som markedet er nå, sier hun til NTB.

Tap på 797 millioner
Men Vik kommune er ennå ikke ute av sine Terra-investeringer. Kommunen har en annen plassering på 39 millioner kroner i amerikanske obligasjoner som ikke er solgt. Det samme gjelder en norsk pengeplassering på 50 millioner kroner som kommunen må komme seg ut av som følge av pålegget fra Kommunaldepartementet. Noen presis tidsfrist for salget er ikke satt, ifølge Finden Helset.

- Investeringene skal selges ut innen rimelig tid, sier hun til NTB.
De åtte Terra-kommunene er ennå ikke kvitt alle sine obligasjonsinvesteringer. Og så langt er de realiserte tapene på 797 millioner kroner, melder NA24.