Hyttebyggingen flater ut

Hyttebyggingskommuner og investorer konstaterer at omsetningen av nybygde hytter er treg. Nybyggingsaktiviteten vil falle kraftig i år.

FAKTA om hytteomsetning

* I 2007 ble det fra januar til november igangsatt bygging av fritidsboliger på 1,3 millioner kvadratmeter bruksareal. Det var 6,2 prosent flere kvadratmeter enn i 2006.

* I 2007 ble det omsatt vel 23.000 hytter og andre fritidseiendommer.

* Vel 2.500 hytter ligger for tiden til salgs på nettet.

* Vel 20.000 enheter i fritidsmarkedet er ledige, og det inkluderer både hytter og ferieleiligheter.

* Gjennomsnittsprisen for en hytte er i dag vel 1,4 millioner kroner. Prisene kan i løpet av 2008 stige med minst 3 til 5 prosent.

Markedet for nye hytter og nye helårsboliger er som en til en: Når det ene markedet er tregt, smitter det over på det andre.

- På nettet ligger det nå vel 2.500 hytter til salgs, av om lag 20.000 fritidsboliger av ymse slag. De vil ikke forsvinne over natten, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til NTB.

- Hver kommune har klokkertro på egne prosjekter og håper i det lengste på å få solgt enhetene. Kommunene sitter jo med store grunnlagsinvesteringer, sier Øye.

Rekordartet 2007
Aldri tidligere er det bygget flere hytter og andre fritidsboliger her i landet. Byggstatistikk fra Statistisk sentralbyrå viser at det fra januar til november i fjor ble påbegynt bygging av 1,3 millioner kvadratmeter bruksarealer til fritidsboliger. Dette er en økning på 6,2 prosent fra 2006.

Og etterspørselen etter slike eiendommer var også rekordstor i fjor, med omsetning av vel 23.000 hytter og fritidseiendommer - ikke minst på grunn av at markedet ble stimulert av ulike finansieringsløsninger.

Til nettstedet dn.no har Øye nylig uttalt at han tror hyttemarkedet fortsatt vil stige, men at dette markedet i motsetning til i fjor ikke vil ble preget av så mye «smartness».

Prisene i taket
Fram til i dag har hytteprisene holdt et høyt nivå, der snittet er på vel 1,4 millioner kroner og 2-3 millioner kroner for nye.

- Også når det gjelder prisene, oppleves en parallellitet med boliger. Hvis boligprisen faller, faller også hytteprisene, om enn litt mindre. Øker boligprisene, øker hytteprisene litt mer enn boligene, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.
Eiendomsmeklerne registrerte i februar bare en svak økning i boligprisene, men nestleder Torbjørn Ek i Eiendomsmeklerforetakenes Forening (EFF) tror på en økning mellom 3 og 5 prosent i løpet av året. Dermed kan det ligge an til minst en tilsvarende økning for hytter og fritidsleiligheter.

Men et prisfall kan komme, i hvert fall hvis det blir ytterligere renteøkning. Mange investorer sitter på enda flere ledige hytter, og i synsranden lurer kommuner som i dag disponerer områder der det til sammen er mulig å bygge vel 70.000 enheter i fritidsmarkedet.