Mange på hyttetur

Aldri har flere nordmenn reist til en hytte i en påske enn hva som er tilfelle i år. Årsaken er selvsagt enkel. De siste årene er det bygd en rekke hytter. Mange av dem er langt større og langt mer luksuriøse enn den boligen man har hjemme. Nå er det mye som tyder på at hyttene som blir bygget fremover, blir langt mer nøkterne. Men det kan være like koselig og hyggelig å komme til en slik hytte. Vi tror ikke det er størrelsen det kommer an på, men gleden av å gjøre noe annet - og gjerne da sammen med familie og venner.

 

Folk kan selvsagt gjøre som de vil, men det er bygget en del hytter på fjell og vidde som vi kanskje kunne klart oss uten. Dette er enorme energislukere. Men noen mennesker - spesielt da en del nyrike - har funnet at denne rikdommen skal de vise frem, gjerne gjennom sine enorme hytter. Dem om det.

Det som vi kanskje er mest skeptiske til, er at det bygges nye byer og bydeler både i fjellheimen og i en del populære kystområder. Den som oppsøker stillhet og fred har da kanskje investert pengene sine på feil plass. Det er greit å bygge tett ut i fra arealhensyn og naturvern. Men det finnes da grenser.

Men det finnes heldigvis alternativer. Det er fortsatt muligheter å skaffe seg hytter og hus som ligger for seg selv. Fortsatt er det masse gardsbruk i Norge som står tomme og som forfaller. Odelsloven og andre lover setter dessverre en stopper for at folk kan overta slike bruk. Da vil forfallet stoppe, og viktige kulturverdier kan reddes for all fremtid.

Mange har funnet drømmeplassen sin i Sverige. Det er fortsatt utrolig mange godbiter å få tak i på andre siden av grensen. Byggeindustrien har investert i en gård i Värmland - to timers kjøring fra Oslo. Dette er blitt mektig populært blant de ansatte. Bare i nabolaget vårt i Ärjäng kommune er det fortsatt mange flotte eiendommer til salgs.

Man kan kjøpe et gammelt hus eller man kan kjøpe noen fantastisk flotte tomter som ligger ned mot de store sjøene. Prisnivået i Sverige er på full fart oppover, men det er fortsatt et hav mellom de prisene man forlanger i Norge og det som det koster å investere i Sverige. Og glem ikke. Det aller meste er langt billigere enn i Norge - og veiene er også gode.

Nordmenn har i dag valgmuligheter som aldri før. Det setter oss i en meget privilegert situasjon.