Krisen i økonomien minner om 1930-tallet

En britisk økonom mener verdensøkonomien er på vei inn i den verste krisen siden depresjonen på 1930-tallet.

 

- Vi har alle snakket om en krise a la 1970-tallet. Men for hver dag som går, ser dette mer ut som 1930-tallet, sier Michael Taylor i konsulentselskapet Lombard.
Fram til nå har han beholdt optimismen, men etter at den amerikanske storbanken Bear Stearns holdt på å gå over ende, er han blitt mer bekymret.

Taylor peker på at tilliten til finanssystemet nå er så lav, at bankene knapt reagerer når den amerikanske sentralbanken forsøker å tilføre mer likviditet.
- Ingen har noen anelse om hvor dette ender. Det er en selvforsterkende katastrofe, uttalte Taylor for helgen, ifølge den britiske avisen The Independent.
Han spår at krisen i Bear Stearns neppe blir den siste, og at flere banker og hedgefond står i fare for å kollapse i tiden framover.

Frykten deles av Mark O'Sullivan i valutaselskapet Currencies Direct, som har hovedkontor i City of London.

- Krisen dreier seg om tillit. Vi kommer til å se enda mer problemer i hedgefondene når de blir bedt om å øke sine depositum, sier O'Sullivan.
Børsene i Europa har så langt ikke merket konsekvensene av de siste problemene på Wall Street, men mange aksjemeglere venter betydelig uro når de europeiske aksjemarkedene åpner for handel mandag morgen.