Forbrukermakt mot sosial dumping

Åtte av ti nordmenn vil boikotte virksomheter som driver sosial dumping. Fire av ti har allerede avstått fra å kjøpe en vare eller tjeneste fordi de har mistanke om sosial dumping hos virksomheten.

 

Det er bare åtte prosent som faktisk har vært kunde hos en virksomhet hvor de har hatt grunn til å tro at det foregikk sosial dumping.

Dette viser en holdningsundersøkelse utført for Arbeidstilsynet. Holdningene gjelder på tvers av fylkesgrenser, uavhengig av alder og utdanning.
_ Det er positivt at forbrukerne tar avstand fra virksomheter som utnytter utenlandske arbeidstakere. For Arbeidstilsynet er det en styrke at en overveldende majoritet svarer at de ikke vil ha noe med slike virksomheter å gjøre. Vi registrer samtidig at 20 prosent ikke tar avstand fra slike virksomheter, og det er et tankekors, sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen.

Bevisste forbrukere
I undersøkelsen oppgir fire av ti at de har avstått fra å kjøpe et produkt eller en tjeneste fra aktører som de mener driver med sosial dumping.

_ Virksomheter som driver sosial dumping er i utakt med holdningene i den norske befolkningen. De løper en stor økonomisk risiko og kan fort bli taperne i konkurransen om kundene, sier Finboe Svendsen.

Arbeidstilsynet ser at flere virksomheter nå har ordnede arbeidsforhold for utenlandske arbeidstakere. _ Samtidig driver fortsatt alt for mange ulovlig. Her vil vi skjerpe kontrollen og stanse virksomhetene der det er nødvendig, sier direktøren.

Sosial dumping uakseptabelt
9 av 10 nordmenn mener at det må gjøres mer for å forhindre sosial dumping av utenlandsk arbeidskraft.

_ Undersøkelsen viser at svært mange mener dette handler om hvilket arbeidsliv vi vil ha og at folk ønsker å benytte seriøse virksomheter. Arbeidstilsynet fortsetter tilsynsvirksomheten, etter hvert også mer i andre bransjer som renhold, landbruk, verftsindustri, transport, hotell og restaurant, sier Ingrid Finboe Svendsen.

Arbeidstilsynet erfarer også at flere utenlandske arbeidstakere kommer for å jobbe som renholdere under svært dårlige arbeidsvilkår. Dette gjelder både i offentlig og privat sektor og i private hjem. Arbeidstilsynet understreker at alle arbeidsinnvandrere skal ha akseptable lønns- og arbeidsvilkår. Det offentlige skal gå foran og ta et særlig ansvar for at dette skjer, påpeker Finboe Svendsen.
Som kjøper av håndverkstjenester bør man etterspørre identitetskort i bygge- og anleggsnæringen. _ Alle håndverkere på byggeoppdrag er pliktig til å bære slike kort, som garanti for at driften er lovlig, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet har opprettet et eget nettsted med informasjon om regelverk og veiledning om hvordan man kan unngå sosial dumping www.arbeidstilsynet.no/stoppsosialdumping.

Undersøkelsen er gjennomført av Perduco på oppdrag fra Arbeidstilsynet blant et representativt utvalg på 1900 nordmenn i januar 2008.