Økning i ubetalte regninger

Inkassokrav for mer enn 18,1 milliarder kroner er nå registrert med betalingsanmerkning, viser ferske tall fra kredittopplysningsbyrået Experian, tidligere CreditInform. 

Kravene er på 18 127 778 373 kroner. Det er 215 millioner kroner mer enn i mars i fjor og en halv milliard mer enn for halvannet år siden.

Samtidig viser oversikten fra Experian at mange har kommet seg ut av det økonomiske uføret. 2161 færre er nå registrert som dårlige betalere enn for ett år siden.

– Det betyr at kravene mot hver enkelt som skylder penger har økt. Det tyder på at de som nå har økonomiske problemer, sitter hardere i det enn tidligere, sier direktør Gabor Molnar i Experian.

Menn er verst
Av de 159 227 som har betalingsanmerkning, er 102 832 menn og 56 395 kvinner.

En betalingsanmerkning kommer som et resultat av en ubetalt regning som heller ikke er betalt ved inkasso, og som derfor er oversendt til rettslig inndriving.

Betalingsanmerkninger registreres hos kredittopplysningsbyråene, og resultatet er blant annet at skyldnere kan få vanskeligheter med å foreta kredittkjøp eller få nye lån og forsikringer.

– Det er en alvorlig situasjon å komme i og å være i over lang tid, men når et krav blir betalt, slettes betalingsanmerkningen umiddelbart, sier Molnar.

Boligslitere
Den største gruppen dårlige betalere er fortsatt menn mellom 35 og 39 år. Menn i begynnelsen av 40-årene følger hakk i hæl. Til sammen utgjør menn i alderen 35-44 år nærmere 20 prosent av landets dårlige betalere.

– Det betyr trolig at det er mange med boliglån som har kommet i et økonomisk uføre og som kan få ytterligere problemer hvis renten stiger enda mer, mener Experian-direktøren.

Tallene viser også at mens to av tre dårlige betalere er menn, skylder de fem ganger mer enn kvinnene. Kravene mot mennene utgjør hele 14,6 milliarder kroner, kvinnene står for 3,5 milliarder.

– Men det er verdt å merke seg at kvinnenes krav har større prosentvis økning enn mennenes det siste året, sier Gabor Molnar.

Fire av 100 i uføret
Totalt er rundt fire prosent av landets voksne befolkning registrert som dårlige betalere.

Finnmark topper fylkesstatistikken med 6,3 prosent, fulgt av Nordland og Østfold som begge har 5,1 prosent med betalingsanmerkning. I Sogn og Fjordane har kun 2,5 prosent av befolkningen anmerkning.

Disse tallene er ganske stabile fra år til år.