Bønder krever hundretusener i lønnsøkning

Kravene fra de ulike sektorene er i ferd med å sprenge alle rammer foran årets jordbruksoppgjør. Eggprodusentene krever alene en økning på 200.000 kroner.

 

Landbruksdepartementet og bondeorganisasjonene har denne uken fått krav på bordet som overstiger alt partene tidligere har vært med på.
Kravene begrunnes med økte kostnader, som hevdes å være så store at hele lønnsøkningen i praksis blir spist opp.

4-gangen
- Vi krever over fire ganger mer enn vi fikk i fjor, selv om det også var rekord. Vår situasjon illustrerer godt det hele landbruket opplever, nemlig en kostnadsvekst vi aldri tidligere har vært i nærheten av, sier nestleder Nils Steinsland i Norsk Fjørfelag til Nationen.

Økende kornpriser internasjonalt slår ut på økte kraftfôrpriser. Prisene på kunstgjødsel ventes også å stige kraftig. For eggprodusentene kommer i tillegg kostnader til ombygging for å møte forbudet mot vanlige hønsebur.

Andre krav
Svinebøndene flesker til med et krav som tilsvarer 100.000 kroner i brutto lønnsøkning for en vanlig stor besetning med 45 årspurker. Totalt er kravet på 230 millioner kroner.

En gulrotbonde med en gjennomsnittlig stor produksjon på 50 dekar kan høste inn 120.000 kroner i brutto inntektsøkning dersom kravet blir innfridd.
Kornbøndenes krav som vil utløse 80.000 kroner til en gjennomsnittlig produksjon på 200 dekar jord, er alene samlet like stor som hele rammen på fjorårets oppgjør.

Også storfebøndene skjerper knivene med et krav som ligger opp mot 70.000 i økt bruttoinntekt i snitt.