Trolig flertall for kutt i Norske Skog

Mye tyder på at styret i Norske Skog får det nødvendige flertallet for sin kuttplan på dagens bedriftsforsamling.

 

De seks representantene for skogeierne som sitter i Norske Skogs bedriftsforsamling, er splittet i synet på ledelsens kuttplaner. Men ifølge Nationen tyder mye på at tilstrekkelig mange av dem vil stemme for kuttplanen på onsdagens bedriftsforsamling hvor til sammen 18 personer møter. Også dobbeltstemmen til bedriftsforsamlingens leder, Helge Evju, kan avgjøre utfallet av onsdagens møte.

De seks ansatterepresentantene har varslet at de vil stemme mot kuttforslaget, som blant annet innebærer at en av papirmaskinene på Follum i Hønefoss stenges.

Klare svar
Birgitta Rødstøl Næss representerer Havass Skog i bedriftsforsamlingen. Hun vil høre om ledelsen kommer med nye opplysninger i sin redegjørelse om situasjonen for selskapet før hun bestemmer seg for hvordan hun skal stemme.
- Vi har en del spørsmål vi ønsker svar på fra ledelsen i dag. Blant annet må vi få vite hvor raskt selskapet nå kan få ned gjelden på 16 milliarder kroner, sier Rødstøl Næss til NTB.

Christian Ramberg er den eneste av de aksjonærvalgte medlemmene i bedriftsforsamlingen som har varslet at han kommer til å stemme imot Norske Skog-styret. Han er uenig i styrets strategi om å kutte produksjonskapasitet for å få selskapet på beina igjen.

Går?
Flere analytikere mener det vil være naturlig at styret og ledelsen går dersom bedriftsforsamlingen skulle gå imot selskapets kuttplaner. Men Norske Skog-sjef Christian Rynning-Tønnesen gjør det klart overfor Dagens Næringsliv at han ikke har planer om å gå av dersom han får bedriftsforsamlingen mot seg.
Norske Skog-sjefen har innrømmet at Norske Skog er i en kriselignende tilstand. Problemene har stått i kø for en av verdens største papirprodusenter den siste tiden: Milliardsprekk på byggingen av en ny papirmaskin i Brasil, et negativt resultatvarsel for første kvartal, misfornøyde eiere, skyhøy gjeld og en aksjekurs som er på bunnivå.