Dømt etter arbeidsulykke

En 48-åring er dømt for å ha sikret huset for dårlig etter en dødsulykke.

En 48 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til 30 dagers betinget fengsel og en bot på 30.000 kroner for fem brudd på arbeidsmiljøloven, etter at en 46 år gammel mann som jobbet med oppussing på huset hans falt ned en stige og døde av skadene, skriver Aftenposten.

Retten har slått fast at han sikret sitt nykjøpte hus for dårlig da det skulle pusses opp av de to arbeiderne.

Stigen mellom første og annen etasje skal ikke ha vært festet i toppen eller sikret på noen måte, og at den bare rakk opp til gulvnivået i annen etasje. Stigen var således ikke sikret mot utglidning, og man kunne ikke holde seg i den i noen god stilling når man tok skrittet inn på gulvet i annen etasje, heter det i dommen.

Retten mener det også er hevet over tvil at det ikke var utarbeidet noen skriftlig instruks knyttet til utførelsen av farlig arbeid, om hvordan farene skulle avhjelpes. Retten har funnet det bevist at mannen hadde sett at trappehullene var usikrede, og at det ikke var foretatt noen risikovurdering av arbeidet som skulle utføres.

Det store stridsspørsmålet i retten var hvorvidt mannen kunne betraktes som arbeidsgiver for de to mennene. Selv hevdet 48-åringen at han ikke kunne holdes straffeansvarlig som arbeidsgiver, da han mente at de to mennene som jobbet på huset var bekjente som jobbet på dugnad.

Arbeidstilsynet og påtalemyndigheten mente derimot at huseieren er å betrakte som arbeidsgiver da huset fremsto som en arbeidsplass.

Les også: Huseier tiltalt