Fall for Oslo-entreprenørene

Fallende markeder både innen bolig og næringsbygg er rammen for årsmøtet til Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) Oslo avdeling som avholdes i dag. 

Antall igangsatte nye boliger i Oslo, Akershus og Østfold opplevde i fjor en nedgang på 1,9 prosent hvor fallet var størst i Oslo (26 prosent), mens Akershus var eneste fylke med vekst (33 prosent). Prognosen for 2008 er fortsatt nedgang i størrelsesorden 10-12 prosent.

Igangsettingen av yrkesbygg opplevde i fjor en vekst på snaue 13 prosent hvor imidlertid Oslo fikk et fall på 6,4 prosent. Prognosen for hele området i inneværende år tilsier en nedgang på vel 10 prosent.

Også for anleggsinvesteringene var det vekst i regionen i fjor på 4,2 prosent hvor det var aktiviteten i Akershus som stod oppgangen. Prognosene for 2008 er imidlertid lyse med en anslått vekst på om lag 15 prosent.

Foreningen kan også glede seg over en netto tilgang på to medlemsbedrifter slik at avdelingen nå teller 53 medlemmer.

En av avdelingens viktigste mål er å sikre rekruttering timedlemsbedriftene og bransjen. Opplæringskontoret opplevde imidlertid ei fjor en nedgang i antall nye lærlingkontrakter. 133 inngåtte kontrakter representerer en fall på 5,7 prosent. Det ble inngått 91 fag/svenneprøver i fjor som var to flere enn året før. Det var 18 lærlinger som sluttet som var fire færre enn året før. Antall lærlinger ved siste årsskifte var på 267.

I årsrapporten registreres det at interessen blant ungdom til å velge bygg- og anleggsfag viser noe nedgang. Dette utfordrer opplæringskontoret til økt rekrutteringsinnsats samtidig som kvalifiserte avgangselever må få tilbud om læreplass de kommende år. Opplæringskontoret vil jobbe spesielt for økt søkning til betong- og anleggsfagene.

Valgkomiteen har innstilt på gjenvalg av Trond Bølviken fra Veidekke Entreprenør som styreleder med Kjell Tonning fra NCC Construction som nestleder. Som nye styremedlemmer er foreslått Tor Breilid fra Skanska Norge, Sverre Martin Grepperud fra Realbygg og Ingvild Storås fra Mesta.