Skjebnedag for Norske Skog

Går bedriftsforsamlingen i Norske Skog onsdag imot selskapets kuttplaner, kan det føre til at både ledelsen og styret må gå, tror analytiker.

 

Fakta om Norske Skog


* Ble stiftet under navnet Nordenfjeldske Treforedling i 1962, og var tidligere i stor grad eid av norske skogeiere og deres foreninger.
* Har 19 fabrikker i 14 land og en produksjonskapasitet på cirka 6,5 millioner tonn papir i året.
* Står for 11 prosent av verdens produksjon av avispapir og 5 prosent av magasinpapir.
* 1. mars 2006 ble papirfabrikken Union i Skien, med 380 ansatte, lagt ned.
* Christian Rynning-Tønnesen har vært konsernsjef siden juni 2006.
* Selskapet har en samlet gjeld på over 16 milliarder kroner. I 2007 hadde selskapet en omsetning på 27 milliarder kroner og et overskudd på 235 millioner kroner.
* Selskapets aksjekurs har falt kraftig siste år.
* Unionen AS, med investorene Petter Stordalen, Øystein Stray Spetalen og Ove Gusevik, har kjøpt aksjer tilsvarende 5,78 prosent av selskapet.

 

Skogen-sjef stiller ikke "kabinettspørsmål"

Pareto-analytiker Jørn Lyshoel mener det er en reell mulighet for at Norske Skogs bedriftsforsamling kan gå imot ledelsens kuttplaner på sitt møte onsdag. Kuttplanene innebærer blant annet at en av papirmaskinene på Follum i Hønefoss skal stenges.
- Dersom bedriftsforsamlingen går imot kuttplanene, kan en naturlig konsekvens være at både ledelsen og styret tar sin hatt og går, sier Lyshoel til NTB.
Han får støtte fra professor Torger Reve ved Handelshøyskolen BI:
- Styremedlemmene vil måtte vurdere sin stilling, og det vil normalt føre til utskiftninger i styret, sier Reve til E24.

Blir det utskiftninger i styret, kan også konsernsjefen i neste omgang komme i en vanskelig stilling. Da kan man ikke se bort fra at det også blir ledelsesmessige utskiftninger i selskapet, legger BI-professoren til.

Spent
Analytikerne legger ikke skjul på at de er spente på hva som skjer på bedriftsforsamlingen i Norske Skog onsdag:
- Det virker som det brer seg stadig mer misnøye imot ledelsen i Norske Skog. Mange er uenig i forslaget om å stenge på Follum, så det kommer til å bli kraftig debatt og høy temperatur på møtet, ikke minst om strategien videre, sier Lyshoel i Pareto.

Spørsmål om strategi dreier seg mye om hvorvidt det kriserammede selskapet skal stenge kapasiteten eller prøve å beholde kapasiteten og heller iverksette andre tiltak for å komme ut av den økonomiske hengemyra selskapet er i.

Konkurs
Tirsdag raste Norske Skog-aksjen nok en gang på Oslo Børs da det ble kjent at selskapet stanser byggingen av en ny papirmaskin i Brasil på grunn av for høye kostnader. Kursen på Norske Skog-aksjen har ikke vært så lav siden 1991. Selskapet varslet også at det vil gå på en økonomisk smell i første kvartal. Sterk kostnadsvekst, valutaforhold og lavere priser i enkelte markeder gjør at brutto driftsresultat vil bli betydelig svakere i første kvartal 2008 enn i fjerde kvartal 2007, opplyste selskapet i en børsmelding tirsdag.
Den betydelige forverringen av resultatet for første kvartal kom overraskende på mange analytikere:

- Hvis dette blir bildet gjennom året, blir det ikke mye positiv kontantstrøm tilbake når rentekostnader og vedlikeholdskostnader er betalt. Dermed kan konkursspøkelset true, sier Pareto-analytikeren.

Gransking
Byggingen av en ny papirmaskin i Brasil skulle skje ved at Norske Skog flyttet en av de brukte papirmaskinene fra den nedlagte fabrikken Norske Skog Union i Skien til Norske Skog Pisa i Brasil. Men de høye kostnadene ved prosjektet gjør at papirmaskinen fra Union i stedet stues bort til lagring hos Norske Skog i Brasil. Kostnadene ved å stanse prosjektet vil bli på rundt 450 millioner kroner, opplyser selskapet.

- For Norske Skog er det helt avgjørende å bedre lønnsomheten og restrukturere selskapet slik at gjelden reduseres. Når kostnadene til byggingen av papirmaskin nummer to i Brasil viser seg å bli så høye, er vi av økonomiske hensyn nødt til å stoppe prosjektet, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i en kommentar.

Norske Skog ønsker nå å gjennomføre en ekstern gransking av den planlagte papirmaskinbyggingen i Brasil og de ulike beslutningsprosessene.