Con-Form Orkanger/ NorBetong Orkanger

Con-Form Orkanger/ NorBetong Orkanger

Con-Form Orkanger / NorBetong Orkanger
Sted: Orkanger
Kontraktssum eks mva: Con-Form 50 mill kr/NorBetong 20 mill kr
Prosjekttype: Produksjonsindustri
Areal: 6.000 kvm
Byggherre: Con-Form Orkanger AS
Arkitekt: ED Tegne & Konsulentkontor
Konsulenter: Bygge- og prosjektleder: Martin Fiskvik - RIB: Siv. Ing. P. O. Danielsen - RIBr: NEAS Brannconsult - RIV: Cowi - RIE: Elplan - RI Geoteknikk: Rambøll Norge

Underentreprenører og leverandører: Leverandør råbygg: Con-Form - Grunnarbeider: Nyhus Maskin - Betongarbeider: TekTon (Con-Form) / SH-Betong (Norbetong) - Gulvarbeider: Nordbelegg - Tømrerarbeider: Sverre Magne Fagerholt - Vinduer: NorDan - Stålarbeider: Icopal Metall Nord - Ventilasjon: YIT Building Systems - Rørlegger: Solligård - Elektro: Vintervoll - Sentralvarmeanlegg: Sæther VVS - Porter: Ramox (Con-Form) / Autolift (Norbetong)

Det nye samarbeidsprosjektet til Con-Form og NorBetong på Orkanger i Sør-Trøndelag setter på mange måter en ny standard for slike fabrikker. To fornøyde toppsjefer – Bjørn Bakke og Otto Poulsen – kunne nylig ønske et hundretalls gjester velkommen til stor åpning.

Con-Form har vært gjennom en eventyrlig utvikling de senere år. Elementene har blitt en stor suksess på Østlandet, og nå øker bruken også ellers i landet. Fabrikken på Orkanger var ikke før åpnet før man nå ber om mer tomteareal. Fabrikken er også blitt vesentlig større enn det som var planlagt i utgangspunktet.

Con-Form-systemet
Navnet Con-Form kommer fra concrete formwork som betyr betongforskaling. Con-Form tilbyr et komplett byggesystem med forskalingsformer i betong som inngår i den ferdige konstruksjonen etter utstøping. Elementene blir støpt på stålformer i en av fem fabrikker i Con-Form. De er derfor helt jevne, uten grater og porer. Elementene blir levert og montert på byggeplass til ønsket tid og til fast pris. Det finnes også muligheter for rene leveranser, hvor elementene blir montert av hovedentreprenøren. Etter montasje blir elementene støpt ut og ender som et homogent råbygg. Con-Form byggesystem tilbyr en rekke fordeler fremfor tradisjonelle byggemetoder. Systemet er fleksibelt, raskt og tilbyr en unik kombinasjon av fordelene fra plass-støpte bygg og rene elementbygg.

Con-Form-konsernet
Con-Form driver virksomhet innen byggeindustrien med hovedvekt på boligbygging i Østlandsområdet, men er også en betydelig leverandør av vegg- og dekkeelementer, søyler, dragere, balkonger og trapper til total- og hovedentreprenører. Con-Form A/S er et norsk firma etablert av entreprenørfirmaet Berntsen & Boe A/S i 1982. Det ble startet produksjon av Con-Form veggelementer på grunn av dårlig tilgang på fagfolk til forskaling og armering.

Produksjonen de to første årene var 6000 kvm. Produksjonsprinsippet er basert på bruk av filigran gitterbjelker med tilhørende godkjenning. I 1984 ble etterspørselen etter veggelementer så stor at produksjonsanlegget ble byttet ut til fordel for et omløpssystem fra Avermann Maschinenfabrik med kapasitet på 40.000 kvm per år. Eierne så straks fordelene med å videreføre «halvprefabrikasjontanken» for å korte ned byggetider og dermed få lave kostnader på sine råbygg.

Selskapets fabrikker befinner seg i Orkanger, Bergen, Lunde i Telemark, Strømstad og Töcksfors. I Orkanger har man drevet siden 1984, men det gamle anlegget var modent for utskifting.

CON-FORM Gruppen er organisert i to konsern, ett i Norge (Con-Form AS) og ett i Sverige (Con-Form AB).

Den nye fabrikken i Orkanger
Det nye anlegget er bygget opp med tanke på at det skulle ha samme kapasitet på dagtid som det tidligere hadde på to skift. Det er bygget opp et anlegg med tre haller på 80 meter. I dekkefabrikken er det produksjon på langbenker med oppspenning, mens produksjonen i veggfabrikken skjer på langbenk med bevegelige vender. All lager- og elementhåndtering foregår med truck. Dekkefabrikken har en produksjonskapasitet på 75 000 kvm, men allerede fra høsten 2008 skal produksjonen økes til 110 000 kvm. Veggfabrikken er allerede økt med 50 prosent i forhold til det som var planlagt. Det betyr at produksjonen er økt fra 20 000 – 30 000 kvm.

Det er nå bestilt en conveyerbane for betongdistribusjon. Den kommer i løpet av mai. Dette betyr at produksjonen kan økes i 2009 til 50 000 kvm vegg og 160 000 kvm dekke.

Det var byggestart i januar 2006. Prøvedriften i veggfabrikken ble satt i gang i april 2007, mens produksjonen i dekkeanlegget ble startet i august 2007. Det er nå 42 heltidsansatte ved fabrikken. Investeringene til Con-Form er på ca. 50 millioner kroner.

NorBetongs nye anlegg
Den nye betongstasjonen skal erstatte den gamle som NorBetong har drevet siden 2003 da de overtok Orkla Betongstasjon. Den gamle stasjonen skal fortsatt drives i ett år. Ifølge regionsjef Olav Røe gir den nye fabrikken større kapasitet, mer effektiv produksjon, og en bedre arbeidsplass for de ansatte og god beliggenhet.

NorBetong er en av de få ferdigbetongprodusenter som er miljøsertifisert i ISO 14001. Det er full resirkulering av materialer og vaskevann og det er mål om nullutslipp. Når det gjelder håndtering av tilslag ved den nye fabrikken er det brønn med hydraulisk styrt lokk som gir full kontroll over fuktighet. Det er heis som fører tilslag til silo. Tilslaget er fordelt på åtte ulike siloer. Det er ellers tre sementsiloer og silo for silika.
Totalt har siloene en kapasitet på 450 kubikkmeter.

Det er to tvangsblandere med kapasitet på to kubikkmeter hver. Den ene blanderen bringer betong direkte på en conveyorbane til Con-Form. Det er montert styringssystem fra Gedis. Regionen disponerer syv pumpebiler og 14 betongbiler.

Tekst og foto: Per Helge Pedersen

 


Flere prosjekter