Ordfører og fotballproff eier polakk-hus

Arbeidstilsynet og Brannvesenet har funnet kritikkverdige forhold der. Ordføreren i Nøtterøy er medeier i et annet polakk-hus i byen.

Begge husene har vært utleid til byggmester Harald Langemyhr som har innkvartert et stort antall polske arbeidere der.

Opp til 80 polakker skal ha bodd i huset som Johnsen eier gjennom selskapet Johnsen Invest. Dette huset ble inspisert mandag kveld. Det ble funnet elektriske koblinger som kunne være brannfarlige i huset. Deler av huset ble derfor stengt og de gjenværende polakkene fikk beskjed om at de måtte flytte tirsdag.

-Kritikkverdig
Ronny Johnsen sier til NRK at han synes det er kritikkverdig at det har vært for mange folk i bygget og at det har bodd folk i kjelleren.
Styrelederen i fotballspillerens selskap, Knut Larsen, sier at Ronny Johnsen selv var på befaring i huset fredag. Befaringen resulterte i et brev til Langemyhr der Johnsen Invest påpekte at loft og kjeller ulovlig var tatt i bruk til boliger. Johnsen Invest krevde at dette måtte opphøre umiddelbart og at hele huset måtte fraflyttes innen utgangen av mars.

Ulovlig bolig
Langemyhr har også hatt polakker innlosjert i et næringslokale i Tønsberg som ikke kan benyttes til bolig. Bygningen skal rives og det skal oppføres 54 boliger på tomten.

Langemyhr er medeier i dette bygget, det samme er ordfører roar Jonstang i Nøtterøy kommune. Ordføreren sier til Tønsbergs Blad at han var klar over at Langemyhr drev utleie av bygget, men ikke at det var ulovlig. Langemyhr har ikke betalt leie for bygget, mens polakkene som har bodd der skal ha betalt opp til 30.000 kroner i samlet månedsleie.

Gransking
Byggmester Langemyhr har fått rettet harde beskyldninger mot seg for underbetaling av polske arbeidere og uverdige boforhold for de ansatte.
Langemyhr har hatt oppdrag for Oslo kommune. Ifølge Aftenposten har flere polske bygningsarbeidere fortalt at kommunen ved Omsorgsbygg er blitt overfakturert for arbeid og at bygningsmaterialer som er belastet Omsorgsbygg i stedet er brukt på byggmesterens bolig i Tønsberg. Langemyhr selv har avvist at han har gjort seg skyldig i lovbrudd.

Omsorgsbygg og Oslo kommune har engasjert hvert sitt konsulentfirma til å granske beskyldningene mot Langemyhr. Byrådsavdeling for byutvikling har engasjert konsulentfirmaet Price WaterhouseCoopers, som skal gjennomgå kontrakter og kontraktoppfølging mens selskapet First Ventura skal gjennomgå fakturaer, timelister og materiellister.