Ulovlige boforhold for polske arbeidere

Arbeidstilsynet la ned forbud mot å bo på en adresse der polske arbeidere har vært innlosjert.

 

En rekke ulovlige elektriske koblinger ble avslørt under aksjonen på Valle i Tønsberg mandag kveld. Brannvesenet ble tilkalt og konklusjonen var klar: Her kan ikke folk bo.

- De rundt ti arbeiderne som var igjen i huset, fikk lov til å bli over natten etter at strømmen ble frakoblet på de farlige kursene. Det er mulig vannet blir kaldt, men det er langt bedre enn hva som i verste fall kunne ha skjedd. Tirsdag må arbeiderne ut av huset og ingen får bo på adressen før forholdene er utbedret, sier overingeniør Arne Bergsholm i Arbeidstilsynet til NTB.

Langemyhr
Bakgrunnen for razziaen er opplysninger om de kritikkverdige forholdene som polske arbeidere har levd under mens de har jobbet for byggherren Harald Langemyhr AS.

Tre adresser var planlagt undersøkt, men mandag kveld rakk Arbeidstilsynet bare å gå gjennom ett husvære.

- Det har bodd 70 polske arbeidere der. Nå var det ti tilbake. Hvor det er blitt av de andre, vet vi vel ikke sikkert. Men flere av dem har bodd i en kjeller uten muligheter til å lufte ut, verken gjennom vindu eller ventiler. Det fantes ikke godkjente rømningsveier. Kort sagt, meget uverdige forhold, sier Bergsholm.
Aksjonen fortsetter tirsdag. Da skal de to øvrige adressene der polske arbeidere bor, besøkes. Eltilsynet skal gå over huset på Valle som nå blir stengt fram til alle elektriske ulovlige koblinger er rettet opp.