Optimera Stangeland

Optimera Stangeland

Optimera Stangeland
Sted: Sandnes
Prosjekttype: Nybygg
Totalkostnad eks mva: 200 millioner kroner
Bruttoareal: 20.300 kvm
Byggherre: Nordania
Totalentreprenør: Kruse Smith Entreprenør
Arkitekt: Arkitektkontoret JoB AS
Rådgivere: RIB: Procon - RIV: SWECO og Ingeniørservice - RIE: Cowi - RIGeo: Siving. Albert Ølnes - RIBr: Conradi

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Risa - Armering: Norsk Stål - Betongelementer: AS Betong - Betongsaging: Sørvest Betongsaging - Stål- og blikkenslagerarbeider: Icopal Metall Vest - Byggevarer: Optimera Proff
- Tømrer: TS Byggtjenester - Taktekking: Icopal Tak - Glass- og fasadearbeider: Pegasus - Vinduer: Gilje Trevarefabrikk - Maler: Vatland & Sønn - Gulvlegger: Vikeså Golv - Rørlegger: OSV Sivertsen - Sprinkling: Aktiv Sprinkler - Ventilasjon og elektro: L. S. Solland - Lås og beslag: Sikring & Låsservice - Solavskjerming: T Aasen Solskjerming - Porter: Hørmann Vest Norge - Heiser: Heis Tek - Rekkverk: Brødrene Midthaug - Byggvask: Grundig Renhold - Stillas: Stillaspartner - Maskinutleie: Bautas - Storkjøkken kantine: Matec Maskiner - Avfallshåndtering: Westco Miljø - Overflate på betonggulv: Stavanger Industribelegg

På Stangeland i Sandnes har Kruse-Smith bygget et komplett distribusjonsanlegg for byggevarer for Optimera.

Direktør Knud Holm i Optimera Stangeland sier at dette anlegget skal danne mal for utvikling av nye distribusjonsanlegg i Optimera.

Logistikkmaskin
Holm sier at beliggenheten på Stangeland er nøye valgt. - Vi ligger 100 meter fra E39, 20 meter fra Rv44 og har kort vei til Ganddal godsterminal og Tananger havn. Vi har helt bevisst unngått å plassere oss på Forus. Her har vi optimale forhold når det gjelder transport og logistikk. Anlegget er en stor logistikkmaskin. Vi tar varer inn på den ene siden av trelastlageret og sender dem ut på den andre siden. Vår egen transport ut er atskilt fra henting til kunder. Materialene lastes raskt på bil og bilene kjører raskt ut.

Flere bygg
Anlegget på Stangeland består av flere bygg. Det ene bygget inneholder en administrasjonsdel med grunnflate på 1.300 kvadratmeter, proffbutikk og lager på 1.500 kvadratmeter og trelastlager på 10.000 kvadratmeter. Butikken har verktøy og utstyr for bygghåndverkere og de varene byggmestre trenger å vise kundene sine, som dører og parkett. For mange byggmestre har anlegget blitt et møtested. Om kort tid vil butikken ha et eget rom med avsug der kundene kan prøve verktøy.

Optimera Produksjon holder til i et bygg med produksjonshall på 3.000 kvadratmeter og kaldt utelager (og bufferlager) på 4.000 kvadratmeter. Her vil det årlig bli produsert cirka 800 boenheter (hus og hytter) og cirka 30.000 takstoler. Daglig kjøres det cirka 70 trailerlass ut fra Optimera på Stangeland.

Sprinklertank
Tiltakshaver er Nordania AS. Anlegget er tegnet av Arkitektkontoret JoB AS og oppført i totalentreprise av Kruse-Smith Entreprenør. Totalkostnaden er 200 millioner kroner ex mva. byggearbeidene startet sensommeren 2006. Anlegget stod ferdig i november 2007.

Optimera er eid av Saint Gobain. Holm forteller at konsernet har kvalitetssikret anlegget. - Saint Gobain har strengere krav enn norske myndigheter. Vi lagrer for eksempel all isopor for seg utenfor byggene på grunn av brannfaren. Byggene er fullsprinklet. På grunn av svak kapasitet i lokale vannrørledninger har vi en sprinklertank på 500.000 liter i enden av trelastlageret. Det er meningen at tanken også skal dekke sprinklerbehovet for et bygg som skal oppføres på nabotomten.

Knud Holm sier at anlegget skal dekke Sør-Rogaland. Kundegruppene er byggmestre, byggefirmaer, entreprenører og en del industribedrifter. Forventet årlig omsetning er cirka 600 millioner kroner. Det er 145 arbeidsplasser i anlegget. Ifølge Holm er anlegget dimensjonert for videre vekst for Optimera i Rogaland.

Hvit og grå betong
Bærende konstruksjon i de to byggene er av betongelementer, betongsøyler og ståldragere. Takene er flate og tekket med papp. Administrasjonsdelen har hvitmalte betongelementer i fasaden, mens trelastlageret og produksjonsbygget har grå (minicoat) fasader. Både administrasjonsdel og lagerdel har innslag av mørk spaltekledning. På gulvene i administrasjonsdelen er det fliser, teppeflis og parkett. I to av lagerhallene er det brukt belegningsstein (Uni coloc) på gulvene. Det er mulig å bygge anlegget videre ut senere.

Sivilarkitekt Jan Jakobsen i Arkitektkontoret JoB sier at den største utfordring i arbeidet med Optimera-bygget var å få til gode proporsjoner og fin arkitektur i et så stort anlegg. - Det har også vært viktig å få til god logistikk i anlegget.

På spørsmål om han har et godt råd til andre som skal gjennomføre slike byggeprosjekter, svarer Brunes at man bør sette av god tid til prosjektering før byggingen starter på store anlegg.


Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter