Krever redegjørelse

Oslo bystyre krever en redegjørelse fra Omsorgsbygg og Undervisningsbygg om de uverdige arbeidsforholdene som er avdekket på to av foretakenes byggeplasser. 

Arbeidstilsynet stengte fredag to arbeidsplasser i Oslo, da det ble avdekket at polske arbeidere ble trukket 2.500 kroner i måneden for å bo tre sammen på en brakke på 10 kvadratmeter på byggeplassen, uten toalett og kjøkken. Arbeidstilsynet karakteriserte bosituasjonen som «uten menneskeverd».

Det ble også avdekket at arbeiderne fikk under tarifflønn og jobbet over 60 timer i uken. De polske arbeiderne jobbet for firmaet Byggmester Harald Langemyr, som var hyret inn av Omsorgsbygg og Undervisningsbygg.

Må forklare seg
Bystyrerepresentant Ivar Johansen (SV) har nå bedt ledelsen i de to kommunale foretakene Omsorgsbygg og Undervisningsbygg møte i finanskomiteen onsdag.

– Det er ønskelig at det blir gitt en orientering om prosedyrene rundt engasjement av firmaet, hvilke kvalitetssikringsprosedyrer man fulgte, og ikke minst hvordan en i etterkant i denne saken, og i tilsvarende saker, har rutiner som sikrer at leverandører leverer i henhold til inngått kontrakt, sier Johansen (SV).

Avviser underbetaling
Byggmester Harald Langemyr nekter på sin side for underbetaling av de polske arbeiderne.

– Jeg mener at våre ansatte har minimum tarifflønn eller høyere lønn, sier han til NRK.

Ifølge Arbeidstilsynet har de ansatte kun fått en timelønn på rundt 90 kroner.

Når det gjelder de uverdige boforholdene, viser Langemyr til at boligene bare skulle være midlertidige, og at polakkene selv hadde et ansvar for å finne noe annet. Han skylder på stor tilstrømning av arbeidere.

Arbeidstilsynet har bedt Langemyr dokumentere innen onsdag at lønn og arbeidstid har vært slik lover og regler krever.

– Dersom det er noe kritikkverdig vil vi ordne opp i forholdene, sier Langemyr.