Regjeringen ønsker ikke økt skattetrykk i 2009

Det samlede skattetrykket skal ikke opp i budsjettet for 2009, men regjeringen vil ha et mer rettferdig skattesystem.

 

Det var en gjeng muntre statsråder som møttes til sin årlige budsjettkonferanse på Thorbjørnrud Hotel på Jevnaker søndag. Det var en gjeng muntre statsråder som møttes til sin årlige budsjettkonferanse på Thorbjørnrud Hotel på Jevnaker søndag. Statsrådene har all grunn til å være fornøyde - norsk økonomi går så det suser, sysselsettingen er høy og veksten i norsk økonomi har ikke vært bedre siden 1971.

Like fullt venter tøffe runder partiene imellom om hvilke områder som skal få høyest prioritet i det budsjettet de tre regjeringspartiene skal gå til valg på.
Hvem som vinner budsjettkampen, blir først klart når statsbudsjettet legges fram i oktober. Føringene fra Soria Moria-erklæringen ligger der allerede, dermed må sentrale velferdsoppgaver som helse, omsorg, kunnskap og barnehager bli prioritert også i dette budsjettet. Regjeringen må også fortsette dreiningen mot et mer miljøvennlig og solidarisk samfunn, slik den har lovet.

Oppfylle løftene
Noe av det viktigste for regjeringen ved neste års budsjett blir å fordele pengene bedre. Om det blir økt bruk av oljepenger for å få alle oppgavene gjennomført, vil ikke statsminister Jens Stoltenberg (Ap) si noe om. Derimot kan han love at det samlede skattetrykket ikke skal opp i 2009. I stedet vil statsrådene drøfte ulike grep for å få et mer rettferdig skattesystem.
- Det viktigste for oss blir å oppfylle det vi har lovet velgerne. Samtidig vil regjeringen fortsatt legge vekt på å føre en ansvarlig budsjettpolitikk, sier Stoltenberg.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) sier regjeringen skal bruke så mye oljepenger den bare kan uten at det fører til en ekstraordinær renteoppgang. Mange unge som har belånt boligen mer enn 100 prosent vil bli særlig berørt av en ekstraordinær renteoppgang.

Fattige
Også kommunenes økonomi vil stå sentralt i dette budsjettet. Kommunene ønsker mer penger, og olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) innledet regjeringens budsjettkonferanse med god tro på at kommunene vil komme bra ut av neste års budsjett. Som de andre statsrådene vil heller ikke hun drøfte milliarder, men understreker bare at kommunene trenger mer penger til skole, helse og kultur.
Finansministeren lover at regjeringen ikke skal glemme de fattige i neste års budsjett:

- Noen har ikke fått være med på den store velferdsveksten som har vært. De skal vite at vi tenker på dem, sier Halvorsen.

Hun kan ikke love at regjeringen vil klare å avskaffe fattigdommen innen 2009.
- Jeg kan ikke love at det om et drøyt år ikke vil være noen i Norge som føler at de har dårlig råd, men vi vil gjøre vårt beste for å få flest mulig ut av fattigdommen, sier finansministeren.