Positive til strengere kontroll

Signalene om at den nye plan- og bygningsloven vil bety skjerpet kamp mot byggeslurv er gledelig for både forbrukerne og eiendomsbransjen, mener Norges TakseringsForbund (NTF). 

NTF er svært fornøyd med at kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa nå har varslet økt fokus på byggefeil og slurv, og påpekt behovet for en nøytral og uavhengig kontroll av bygg under oppføring.

– Dette er oppgaver takstmannsapparatet i Norge er godt forberedt på. Som organisasjon har vi dessuten gode forutsetninger for å etablere systemer og rutiner for slik kontroll, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i NTF.

Undersøkelser av byggefeil og byggeskader er allerede en sentral del av takstmennenes besiktigelser. Takstmennene i NTF utfører mellom 15 000 og 25 000 slike besiktigelser hver måned.

Eiendomsakademiet, som er landets toneangivende utdanningsforum for aktører innen fast eiendom, er allerede i gang med å tilpasse utdannings- og etterdanningstilbudene sine til de nye behovene.

– I likhet med statsråd Magnhild Meltveit Kleppa er vi opptatt av pålitelighet og kompetanse. En revisjon av byggelederstudiet for å oppfylle de varslede kravskjerpelsene er allerede i gang, sier administrerende direktør Henning Møllerløkken i Eiendomsakademiet.

Også øvrige studietilbud blir gjennomgått for å kvalitetssikre at kandidatene får den kompetanse som vil bli krevd av dem i henhold til nye og skjerpede regler.

– Signalene om skjerpede krav i den nye plan- og bygningsloven harmonerer også godt med forslaget om å innføre obligatoriske tilstandsrapporter for bygg som skal selges, sier Arne M. Støbakk i NTF.

Norges Takseringsforbund er med i Byggekostnadsprogrammets delprosjekt RUB (Veien til Riktig Utførte Bygg), der målsettingen er å redusere omfanget av byggefeil og skader.

Basert på en egen undersøkelse påpekte NTF nylig at halvparten av skadene som oppstår i norske bygg skyldes slurv, feil utførelse og manglende kontroll under oppføringen.

Skadeomfanget som følge av dette antas å være om lag 13 milliarder kroner årlig.