Kongelig arkitekturåpning

Torsdag ettermiddag åpnet Statsbygg dørene til det nye Nasjonalmuseet - Arkitektur, syv år etter at Kultur- og kirkedepartementet hadde gitt klarsignal til bygging.

Nasjonalmuseet Arkitektur

* Åpnet 6. mars 2008, 11 år etter at prosessen startet.

* Underlagt Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

* Ligger i Norges banks eldste filial på Bankplassen i Kvadraturen i Oslo.

* Originalbygget i empirestil er tegnet av Christian Heinrich Grosch (1801-1865). Sverre Fehn har tegnet den nye paviljongen, samt stått bak konverteringen av bankbygget til museumsbygg.

* Hele bygget er fredet av Riksantikvaren, også den nye delen.

* Ulf Grønvold, tidligere direktør ved Norsk arkitekturmuseum, er seniorkurator.

Det var H.M. Kongen som foretok den offisielle åpningen av museet.

Åpningen fant sted på Bankplassen 3, og celebre gjester kastet glans over seremonien. Kong Harald og Dronning Sonja var med på åpningen, og fikk omvisning i det nye museet hvor de ble møtt av dans og barn som lagde modeller av ispinner.

Museet, som tidligere har huset Norges bank, Riksarkivet og Nasjonalt læremiddelsenter, består av tre deler. Hovedbygningen fra 1830, tegnet av den kjente arkitekten Christian H. Grosch, magasinfløyen fra 1911, tegnet av H. Bucher, og den nye utstillingspaviljongen i glass og betong. Paviljongen er tegnet av Arkitektkontoret Sverre Fehn AS, som også har stått for restaureringen av de gamle byggene. Sammen skaper bygningene et spennende uttrykk som bærer preg av forskjellige arkitekturtyper og tidsepoker.

Statsbygg har møtt mange utfordringer under byggingen. Både Grosch-bygningen og magasinet var i dårlig forfatning, og målet var å ta vare på de kulturhistoriske verdier og samtidig innfri kravene til tekniske installasjoner og funksjonalitet.

Museet har utstillinger i alle tre bygningene. Det gamle gullhvelvet som stammer fra Norges Banks tid er også tatt i bruk som utstillingsrom. I tillegg til dette har museet en resepsjon, bokhandel, bibliotek, arkiv og et stort allrom. Det er også bygget en kafé med utgang til parken, som vil ha uteservering i sommermånedene.

Med Grosch-bygningen og paviljongen tegnet av Sverre Fehn har Arkitektmuseet et godt startpunkt for å skape interesse rundt norsk arkitektur.

Rehabiliteringen av museet har kostet 130 millioner kroner og paviljongen 37 millioner kroner, sistnevnte finansiert av Jens Ulltveit -Moe.