Sund fikk buildingSMART-prisen

Bjørn Sund i Advansia mottok onsdag kveld buildingSMART-prisen for Nye Ahus.

Han besluttet allerede i 2004 å ta i bruk buildingSMART-teknologi i utvikling og gjennomføring på deler av sykehusprosjektet.

- Han så mulighetene - og tok den risikoen det var å være tidlig ute.Bjørn Sund og hans dyktige team vant viktige erfaringer med utprøvingen av teknologien. Gjennom bruk av digitale regelsjekkere avdekket man prosjekteringsfeil i en tidlig fase, og man forbedret bla kvalitetskontrollen mellom romprogram og arkitektmodellen. Skal man komme videre, utvikle buildingSMART, trengs det erfaringer fra det praktiske liv. Bjørn Sund har tatt initiativet til buildingSMART-prosjektets Byggherreforum, - en arena der ledende representanter for viktige byggherregrupper i det private og det offentlige, møtes for å utveksle erfaringer, drøfte og stake ut kursen videre, heter det i juryens begrunnelse for å tildele Sund prisen.

buildingSMART blir av mange regnet som innovasjonsløftet byggenæringen er involvert i for tiden Det er et prosjekt med forankring hos de ledende byggherrene i Norge.

Deltagere i building SMART-prosjektet er bedrifter, lands- og bransjeforeninger som tar innovasjon og nyskapning i Byggenæringen på alvor.

buildingSMART handler om å effektivisere og forenkle kommunikasjon mellom aktørene i byggeprosessen, ved å ta i bruk åpne internasjonale standarder.

Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge og er også et av Byggekostnadsprogrammets hovedsatsningsområder.

- De nominerte til buildingSMART-prisen er alle ildsjeler som har tatt i bruk teknologien. De har sett mulighetene som buildingSMART gir - og har uredd kastet seg inn i innovasjonsutfordringene som vil få stor betydning for fremtidens byggenæring, uttaler juryen.

De øvrige nominerte var:

Morten Lie i Statsbygg, for arbeidet med å lage en internasjonal avtale med statlige byggherrer der de krever BIM, basert på åpne standarder.

Jorulv Rangnes i Jotne EPM Technology. EPM er en teknologileverandør som leverer modellservere for buildingSMART. Rangnes har i mange år vært en pådriver for at norsk byggenæring skal ta i bruk buildingSMART.