Folk vil ha jernbanesatsing før bil og fly

Annenhver spurte synes det er svært viktig å bedre togtilbudet, viser en meningsmåling fra Norstat. Færre enn hver tredje mener det samme for bil, og hver tiende det samme for fly.

 

Målingen viser at ønsket om å bedre kollektivtilbudet generelt er sterkt. Som miljøtiltak har folk særlig tro på jernbane. Et bedret flytilbud blir sett på som mindre viktig, viser målingen som Norstat har gjort for Flytoget.

\Aller størst er ønsket om å satse på bedret jernbanetilbud på Østlandet og i Oslo. Men også i Nord-Norge og Midt-Norge er viljen sterk, skriver Aftenposten.
Oslofolk er minst opptatt av å styrke veitilbudet. Politisk er det bare Frps velgere som er sterkere tilhengere av et bedre veitilbud enn et bedret jernbanetilbud. Men forskjellen er liten, og også hos Frp-velgerne er viljen til å satse på kollektivtilbudet stort.

Høyres velgere er like ivrige på bil som på jernbane, mens SV-velgerne er tydeligst når det gjelder togsatsing.

Nesten 90 prosent av de spurte sier Norge bør få på plass en vesentlig styrking av jernbanen de neste ti årene. Drøyt 70 prosent mener at satsing på høyhastighetstog over lengre strekninger bør få en vesentlig rolle i samferdselssatsingen de neste ti årene.