Samspill ga miljøresultater

Grid skulle bygge om en gammel kontorbygning til et miljøriktig bygg. Med seg på laget fikk de Skanska, og sammen satte de opp et merkebygg begge parter er stolte av.

Bygget Grid, som er en miljøorganisasjon tilhørende FN, kjøpte i Arendal var dårlig og lite miljøvennlig. De hadde liten erfaring som byggherre, og fikk med seg Skanska Norge som totalentreprenør.

Stor avstand
Partene stilte med relativt stor avstand på hvordan dette arbeidet skulle løses.

- Vi satte raskt i gang med prosjekteringen med bakgrunn etter Nabu-hjulet. Dette er en annen måte å angripe prosjekteringen på enn hva som er vanlig, forteller prosjektsjef Kai Paulsen i Skanska Norge AS. Det ble satt i stand en omfattede ideugnad rundt hvordan arbeidet skulle utføres.

- Alle ansatte hos oss fikk komme med innspill. Det kom frem mye bra, og mye av dette kom nok overraskende på Skanska, sier leder av byggekomiteen i Grid, Thore-Andre Thorsen.

Innspillene viste seg å nyttige og ga Skanskas byggeledelse flere nye tanker de kunne bruke i den videre prosessen.

- Det var to ulike kulturer som møttes, med stabeiser på begge sider. Men det har gått veldig bra, mener Thorsen.

Kildesortering
Miljøet var selvsagt i fokus i byggeperioden, og kildesortering ble prioritert.

- Vi kildesorterte innendørs, og oppnådde 92 prosent sorteringsgrad. Det var en suksess, og en av årsakene til at vi klarte å bygge så miljøvennlig, var at vi fikk tid og muligheten til å fokusere på miljøvennlige løsninger. Det var også viktig at vi fikk tid til å sortere skikkelig, det ikke vanlig. Det lønte seg å bruke og god tid, mener Paulsen.

Krav om energibruk i bygget var på 135 kwt/m2 pr år. Det ble satt inn flere tiltak for å nå dette målet, og det klarte man.

Dyrt
Men begge kunne bekrefte at det er dyrt å bygge som man skal prioritere miljøvennlig hele veien. Thorsen mener byggekostnadene nok var høyere enn hva bygget er verdt i dag.

Paulsen kan bekrefte at det i dag er dyrt å bygge på denne måten, men er helt klar på at Skanska har lært mye i denne prosessen.