Fire klimaråd

BI-professor Jørgen Randers kom med fire klimaråd til byggenæringen. 

Den tidligere lederen av det regjeringsoppnevnte Lavutslipputvalget tok for seg fire punkter hvor han mener byggenæringen kan gjøre en viktig klimajobb:

  • Bygge uten fossil drivstoff
  • Bygge for en høyere energipris
  • Følge de nye byggeforskriftene
  • Tvinge byggherrer, arkitekter og rådgivere til å tenke i klimavennlige baner.

Randers mener de to første punktene er de viktigste. Han mener byggenæringen må bruke dobbelt så høye strømpriser i sine kalkyler når de leter etter gode løsninger.

Energieffektive bygg og CO2-nøytral oppvarming var to av 13 spesifikke tiltak fra Lavutslipputvalget som går direkte på byggenæringen.

- Klimautfordringen er ikke en utfordring, men utfordringen. Dersom vi løser alle andre problem, men ikke klima, kommer det til å nullstille alle andre områder. Det viktigste problemet er teknisk økonomisk løsbart. Lett løsbart. Problemet er at det er vanskelig å få på plass beslutningene. Greit å beskrive, vanskelig å få til, sa Randers, og oppsummerte situasjonen med fire punkter.

- Situasjonen er mye verre enn du tror. Løsningen er mye billigere enn du tror. Den politiske utviklingen går mye raskere senn du tror. Tilpasningen er enklere enn du tror, sa han.