Klimaforsker velger massivtrehus

På Byggedagene fortalte klimaforsker Jonas Vevatne om hvilke krav han og familien har satt til det nye huset de skal bygge. 

Han sa at målet var å skape et hus som skal være sunt å bo i og som skal bidra til reduserte karbonutslipp. – Vi ønsker å unngå byggematerialer med helseskadelige kjemikaler. Vi vil ha mest mulig naturmaterialer og i i den grad vi skal andre materialer skal de ha rask avdunsting, sa han.

Vevatne vil ikke ha betonggulv eller gulv med PVC-belegg. Han vi, ha en tørr og ren byggeprosess og ønsker garanti om full fokus mot faren for fuktskader i byggeperioden.

Huset skal være et passivhus, eller eventuelt et plusshus, ha trelags vinduer, vannbåren varme som sikrer energifleksibilitet og energieffektiv LED belysning.

Det skal være robust og klimatilpasset. – Jeg tror det er viktig å ta høyde for økt og mer intens nedbør og lengre fuktigere perioder. Huset skal ha et solid fundament og ikke være flom- eller rasutsatt.

- Som byggemateriale har vi valgt massivtre. Det gir både langtidslagring av karbon og vil gi et sunt og godt inneklima.

Vevatne sa at byggenæringen både er en del av klimaproblemet men også en del av løsningen. – Det er et sterkt behov for fleksibilitet ved valg av energibærere og det må næringen ta hensyn til. Næringen bør minimere bruk av stål og betong for å redusere CO2 utslippene. Redusert bruk av ikke-fornybare materialer er viktig med hensyn til fremtidige generasjoner.