- Vi må tørre å sette høye mål

BNL-sjef Sverre A Larssen mener byggenæringen kan lære noe av den visjonære satsingen til "Tromsø 2018".

Han sier at det å sette seg høye målsetninger og posisjonere seg for å møte fremtidige utfordringer blir næringens fremste oppgave.

- Vi må tørre å sette oss høye og litt "hårete" mål. Vi må vise at vi kan tenke nytt og utradisjonelt. Vi må bli enda mer være mer ambisiøse, både på næringens og egne vegne, uttalte Larssen under åpningen av Byggedagene 2008.

Entusiasme

For et par uker siden deltok Larssen på konferansen "Tromsø 2018".

I dag er det ganske nøyaktig 10 år til dette OL avsluttes, enten den nå blir i Tromsø, eller et annet sted.

- Det som inspirerte meg i Tromsø, var den enorme entusiasmen man la for dagen, og ikke minst de ambisiøse mål de hadde satt seg. Uansett om Tromsø får tildelt OL eller ikke, har de nå bestemt seg for å profilere seg som Norges beste miljøby - og det er byggenæringen som får den viktigste oppgaven med å sørge for at målet blir nådd. Så en krevende kunde vil Tromsø uansett bli, om det blir et OL eller ikke. Håpet mitt er derfor at noen av disse særdeles innovative produktene som ble nevnt innledningsvis, lar seg realisere, sier Larssen.

Klimautfordringene
Arrangøren har i år valgt et meget aktuelt tema for Byggedagene 2008, nemlig klimautfordringene.

Larssen viste til den kjente filosofen  Diego Maradonna fra Argentina, som sa det slik da han ble spurt om hvorfor han var så god til å spille fotball.

"I´m not running where the ball is, but where the ball is going to be"

- Kloke ord fra kanskje litt overraskende hold, men passer godt inn når vi nå skal planlegge for konsekvensene av klimautfordringene, sier Larssen

Larssen sier han ikke har forutsetninger for å blande meg opp i diskusjonene om i hvor stor grad disse er menneskeskapte.

- Men jeg konstaterer at i dag 5. mars, så kan vi gå rundt i Oslo i småsko, og at det i store deler av landet allerede har begynt å spire og gro. Plutselige væreskifter, orkaner, flom, ras, ekstreme snømengder, lange tørkeperioder, tomme vannmagasiner, overfylte vannmagasiner, breer som smelter og snøfritt der vi tidligere gikk på ski - Ja, dette er blitt realiteter både for verdenssamfunnet, for Norge og for hver enkelt av oss, uttaler BNL-sjefen.

For byggenæringen mener han det er et lite paradoks, at uansett hva som skjer, så genererer det oppgaver og utfordringer for næringens bedrifter.

- Dette gir store muligheter, men innebærer også et betydelig ansvar. Jeg tror svaret er at vi må få til en helt annen fokus på viktigheten av å satse på innovasjon. Vi må få til et langt bedre samspill mellom kreative bedrifter og våre forskningsmiljøer - og ikke minst, en helt annen oppmerksomhet og oppbacking fra våre myndigheter, sier han.

Om noen måneder legger regjeringen frem sin innovasjonsmelding, og Larssen sier at det er et håp at det faktisk blir en bred omtale av de samfunnsgevinster det er å hente ved å få en mer innovativ byggenæring.

Følg Byggedagene 2008 på Bygg-TV her