Kommunene får mer penger neste år

Kommunene får et kraftig økonomisk løft på statsbudsjettet neste år, etter det Avisenes Nyhetsbyrå kjenner til.

Ifølge Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) vil kommunene neste år bli tilført flere milliarder kroner ekstra. Bare å oppfylle løftet om full barnehagedekning til en lavere pris vil koste 2-3 milliarder kroner. I tillegg skal kommunene settes i stand til å gi innbyggerne en god skole og en verdig eldreomsorg, skriver Dagsavisen.
Ifølge ANB er det bred enighet om saken blant de rødgrønne partiene, men det er en tøff dragkamp om nivået på bevilgningene og hvilke andre saker som skal prioriteres.

Regjeringen skal søndag samles til den første konferansen om statsbudsjettet for 2009. Budsjettet tegner til å bli strammere enn årets, og finansminister Kristin Halvorsen (SV) kan risikere å måtte holde ekstra igjen på oljemilliardene for å hindre ytterligere økt rente.

Totalt mener ANB at regjeringen vil ha 10-12 milliarder «frie» kroner å rutte med neste år. Foruten mer penger til kommunene ligger det an til at regjeringen trolig vil plusse på en drøy milliard kroner ekstra på samferdselsministerens budsjett. Også miljøvern og kampen mot fattigdom ser ut til å kunne bli prioritert.