Innspurten

Innspurten

Innspurten
Sted: Oslo
Kontraktssum eks mva: 120 millioner kroner
Prosjekttype: Boligblokk med 88 leiligheter
BTA: 9.000 kvm
Byggherre: Urbanium
Totalentreprenører: Veidekke Entreprenør
Arkitekt: Lillestrøms Arkitektkontor
Rådgivende ingeniører: Byggeleder: Jaco l RIB: Munthe-Kaas og Udnes - LARK: Bar Bakke - RIVVS: Bennolund - RIA: Real Akustikk - RIE: Multiconsult - RIBR: Norconsult

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Sæther Elektriske - Ventilasjon: TK Ventilasjon - Kjøkken: Sigdal - Maler: Edvardsson Entreprenør - Taktekker: Protan Tak - Montasje/levering stål og prefab: Dag Christensen - Brannisolering og ståldører: KAEFER Isolering - Parkett: Parkettpartner - Blikkenslager: Sigfred Bentzen og Sønn - Gulvsparkling: Varmeseths Byggservice - Låser, dørpumper: Lås og Sikring - Mur: Murus - Porter: Nassau - Gulvbelegg: Gatsby Interiør - Gartner: Stian Rennesund - Himlingsplater: Rorvik Montasje - Heis: Otis - Byggevarer: Løvenskiold Proff - Platekledning: Formica Norge - Vinduer: Norgesvinduet Bjørlo - Innerdører: Swedoor - Rekkverk balkonger: UBAB - Hulldekker: Spenncon - Rørlegger: A. Halvorsen og Sønn - Balkonginnglassing: Sagstuen - Byggevarer og trelast: Maxbo Proff

På Helsfyr, med Valhall som nabo, finner du det nye boligprosjektet Innspurten.

Det er ikke bare orkesterplass til Valle Hovin, utsikten fra balkongene i vest gir også en panoramaopplevelse over Nordmarka og helt ut til Nesodden. Og det er ikke bare på grunn av de seks etasjene. Dette området ovenfor Ensjø på Helsfyr ligger høyt, og dessuten troner blokka majestetisk på en liten kolle. Helsfyr er sentralt i Oslo, og innkjøringen til Innspurten kunne vært fra Grenseveien via nabotomter. Det er imidlertid opparbeidet en ny innkjøringsvei direkte fra Innspurten, som letter tilgang betraktelig.

Ble mer rasjonelt
I konkurranse med flere utbyggere kjøpte utviklingsselskapet Urbanium AS tomta fra en utvikler, der et annet arkitektkontor hadde utarbeidet et forslag til en boligblokk.

- Det første forslaget var vi svært godt fornøyd med, men vi satte oss ned og så gjennom løsningene en gang til. Sammen med arkitekt Dorte Landmark hos Lillestrøm Arkitektkontor valgte vi å foreta visse prinsippendringer. Resultatet er et mer effektivt og rasjonelt bygg, med enda mer salgbart areal, sier administrerende direktør Espen Pay hos Urbanium.

Veidekke Entreprenør er totalentreprenør, og i november 2006 ble grunnarbeidet satt i gang. Tomta ble sprengt ut, og punktfundamentert til fjell. Bæresystemet i de to parkeringsplanene, U1 og U2, er plasstøpt betong.

Bærekonstruksjon videre oppover er betong og stål, med prefabrikkerte vegger og sjakter. Det er brukt hulldekker som etasjeskillere i det seks etasjers høye bygget. Ytterveggene er klimavegger med 20 centimeter isolasjon. Fasadene er delvis kledd med tegl eller med fasadeplater fra Formica. Den Inntrukne sjette etasjen er kledd med stålkassetter. Enkelte av leilighetsskilleveggene har overflate i betong, resten har stålstendere kledd med gips. Yttertak har betongelementer og er tekket med isolasjon og folie. Hovedtaket har innvendige nedløp.

To parkeringsplan
Innspurten består av seks etasjer, med to underliggende asfalterte parkeringsplan. Da Urbanium kjøpte tomta, ble det inngått avtale med selger som ønsket å beholde ett garasjeplan. Veidekke har derfor to entrepriser, én for Urbanium og en for tidligere eier. Det øverste planet, skal betjene bedriftene på tilliggende eiendommer. Den vil være separert fra de øvrige etasjene med egen innkjøring og har ikke tilgang til fellesarealene og bodene i blokka. Totalt parkeringsareal er på ca. 3.000 kvadratmeter. To heiser fra parkeringskjelleren betjener alle etasjene.

Bygget er på totalt ca. 9.000 kvm, og har 88 leiligheter. De fleste er på to og tre rom. Leilighetene i Innspurten er ikke gjennomgående, det er kun de 8 leilighetene på toppen som har akkurat den fordelen. Snittstørrelsen på disseligger på ca 88 kvm, mens byggets mest smekre leilighet, har 100 sjarmerende kvm mot sør. Resten av taket består av en felles takterrasse på 120 kvm. Alle leilighetene har vannbåren oppvarming via radiatorer basert på fjernvarme, samt prefabrikkerte badekabiner og takmonterte kjøkkenvifter.

Knapp tid
Veidekke har hatt all betong - og tømmerarbeid selv. En tid, mens markedet var på det heteste, var det problemer med materialtilgang, i første rekke isolasjon og gips. Byggetiden var i utgangspunktet knapp, men det har ikke gått utover HMS-arbeidet; Det er innmeldt null skader med fravær på Innspurten.

- I første rekke var det problemer med logistikk på den smale tomta, i tillegg til knapp byggetid. Veidekke har hele tiden fokus på kvalitet, sier prosjektleder i Veidekke, Rune Wiig.

At fremdriften gikk raskt kan Espen Pay være enig i. - Det var kanskje ikke de store byggtekniske utfordringene. På den tiden handlet det først og fremst om å få tak i dyktige entreprenører. Vi ønsket å endre rammetillatelsen og komme raskt i gang. Da vi sammen med arkitekten gjorde om prosjektet var prosjekteringsledelsen til Veidekke med hele tiden. Urbanium setter pris på det konstruktive og positive samarbeidet med arkitekt og entreprenør. Det er svært bra å ha en entreprenør med mye prosjekteringskompetanse, og som kom tidlig inn i prosjektet. Derfor så vi det som en klar fordel for hele prosjektet, når vi i samsvar med Veidekkes ønske, bestemte oss for å få til bedre byggetid.
Alle de 88 leilighetene skal overleveres innen 15. mars.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter