Kilden kjøpesenter

Kilden kjøpesenter

Kilden kjøpesenter
Sted: Stavanger
Prosjekttype: Utbygging
Totalkostnad eks mva: 125 millioner kroner
BTA: 12.800 kvm
Byggherre: Sektor Eiendomsutvikling
Totalentreprenør: Block Berge Bygg
Arkitekt: Brandsberg-Dahls Arkitekter og AMB Arkitekter
Rådgivere: RIB: Multiconsult - RIV: Ing.Petter Nome - Regulering: Norconsult
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: T. Stangeland Maskin - Betongelementer: Block Berge Bygg - Transport betongelementer: Ørland Transport - Betongsaging: Sørvest Betongsaging - Stålarbeider: Varhaug Bygg & Montasje - Tømmer og innredning: Stavanger Bygg - Taktekking: Icopal Tak Vest - Murer: Jan Petersen - Maler og gulvlegger: Jæren Gulv -Maler: D. Nysted - Fliser: Norfloor - Vinduer: Time Aluminium - Sanitær og ventilasjon: DNF AS - Elektro: Stavanger Installasjon - Rulletrapper: ThyssenKrupp Rulletrapper - Rekkverk: Trappeteknikk - Skilt/fasadeskilt: Expon og Text-Let (Tine Marketing) - Porter, ståldører, rullegitter, lastebrygger: Port-Teknikk

Kilden kjøpesenter i Hillevåg i Stavanger er bygd ut for 125 millioner kroner. Antallet butikker og spisesteder har økt fra 48 til 60.

Prosjektleder Kurt Nilssen i Block Berge Bygg forteller at 12.800 kvadratmeter er bygget ut eller bygget om. Kjøpesenteret omfatter nå et samlet areal på 25.000 kvadratmeter, inkludert et nytt parkeringsanlegg.

50.000 besøkende

Senterleder Marianne Lerfall forteller at hun i 2008 forventer en samlet omsetning på cirka 700 millioner kroner i forretningene i kjøpesenteret. Hillevåg er det primære nedslagfeltet for kjøpesenteret, men det kommer også kunder fra resten av byen og fra øyene i Ryfylke. Det ukentlige besøket er cirka 50.000 personer.

Kilden kjøpesenter har 350 arbeidsplasser. Hele senteret har tilgang for bevegelseshemmede besøkende. Det er 350 parkeringsplasser i det nye parkeringsanlegget som er bygget på nordsiden av det opprinnelige kjøpesenteret.

Betong, stål og glass

Kilden kjøpesenter har tilnærmet rektangulær form. Nilssen forteller at utbyggingsarbeidene omfatter en ny tredje etasje og et nytt parkeringsanlegg med fire parkeringsdekker. Tredje etasje har bærende konstruksjon i stål, mens parkeringsanlegget har bærende konstruksjon i betongelementer.

Trapperommene er i betongelementer. Taket i kjøpesenterdelen er en lettakskonstruksjon. Fasadene er kledd med lyse aluminiumsplater. Innredningen er i stender og gips. Det er ikke mulig å bygge kjøpesenteret ytterligere ut. Byggearbeidene startet i månedsskiftet mars/april 2006. Parkeringsanlegget stod ferdig i jul 2006 og kjøpesenteret i oktober 2007.

Krevende oppdrag

Nilssen sier at utbyggingen av Kilden medførte flere store utfordringer.

- Den største utfordringen var å bygge på et bygg mens forretningsdriften pågikk. Vi skar bort 600 kubikkmeter betong mens det var aktivitet i butikkene i etasjen under. Dette stilte store krav til oppsamling av støv og til lyddemping. Det ble praktisert rent bygg i byggeperioden, noe som ifølge Nilssen var krevende på grunn av aktiviteten i bygget. Vi har rehabilitert alle innganger. Dette siste var krevende på grunn av kundestrømmene inn og ut av senteret.

Det er montert nytt ventilasjonsanlegg i hele bygget. Hele bygget er sprinklet og har bredbånd og sentral driftskontroll. For å få et enkelt renhold er det brukt polerte fliser på gulvene i fellesarealer. For å få et rimelig vedlikehold er det i stor grad brukt bestandige materialer. Det er god tilkomst for vedlikehold.

Nilssen sier at oppdraget har gitt Block Berge Bygg verdifull erfaring i å bygge på et kjøpesenter i drift. På spørsmål om han har et godt råd til andre entreprenører, svarer Nilsen at han anbefaler at kjøpesentre holder stengt de siste tre dagene før åpning. - Det gir mer effektiv innflytting og enklere renhold.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

 


Flere prosjekter