Bedrifter vil ha grønn strøm

Stadig flere bedrifter vil ha kraftavtaler med opprinnelsesgaranti.

 

- Etter at vi nå har inngått avtale med Bergen kommune, har cirka 25 prosent av strømmen vi selger til bedriftskunder opprinnelsesgaranti. For ett år siden var det bare 15 prosent, sier informasjonssjef Jeanne K. Tjomsland i Fjordkraft, som er landets nest største strømleverandør.

Hun synes utviklingen har gått raskt.

- Bransjenormen for opprinnelsesgarantert strøm kom først i fjor. Derfor er det imponerende at en så stor del av strømkundene har inngått slike avtaler, sier hun.

Tidlig ute

Bruk av opprinnelsesgarantert strøm bidrar til lavere utslipp av CO2.

- Vi har regnet ut at samlet besparelse for Fjordkrafts bedriftskunder er 103 680 tonn CO2 i året. Og at besparelsen for Fjordkrafts privatkunder er 400 000 tonn, sier Tjomsland og viser til klimakalkulatoren på www.grip.no.

Fjordkraft var en av de første til å tilby strøm med opprinnelsesgaranti, allerede i 2005. Alle Fjordkrafts privatkunder får automatisk opprinnelsesgarantert strøm uten tillegg i prisen, mens bedriftskunder må betale litt ekstra.

Ordningen med opprinnelsesgaranterte strømavtaler skal sørge for at forbrukernes penger går til kjøp av miljøvennlig kraft.

- Strømleverandørene kan ikke garantere hvor elektronene kommer fra, men de innestår for at alle pengene du betaler for denne strømmen går til å betale for fornybar kraft, sier Tjomsland.

Ikke alle

På langt nær alle norske strømleverandører tilbyr strømavtaler basert på opprinnelsesgarantier fra fornybar energi.

- I dag er det 12 norske leverandører som har akseptert bransjenormen og som vi med sikkerhet vet tilbyr strømavtaler med opprinnelsesgarantier fra 100 prosent fornybare energikilder, sier næringspolitisk rådgiver Ole Haugen i Energibedriftenes landsforening.

Han anslår at de tilbyr produktet til cirka 750 000 kunder, eller rundt 30 prosent av privatkundemarkedet, i tillegg til en del større næringskunder.

Det er Statnett som utsteder opprinnelsesgarantiene i Norge.

- I 2006 ble det utstedt 19 terrawatt-timer med opprinnelsesgaranti. I fjor var tallet 81 terrawatt-timer, temmelig nøyaktig 60 prosent av norsk kraftproduksjon i et gjennomsnittsår, sier rådgiver Ulf Møller i Statnett.

Statnett har ennå ikke oversikt over hvor stor andel av garantiene som ble brukt i Norge, men Møller anslår 30 TWh.

- Hvis det stemmer, betyr det at rundt 25 prosent av strømmen vi bruker i Norge er produsert med opprinnelsesgaranti, sier han.

Stimulans

- Fortsatt er det mange norske leverandører som ikke har strøm med opprinnelsesgaranti, og da bør kundene velge en leverandør som har det, sier informasjonssjef Jeanne Tjomsland i Fjordkraft.

Selv om så godt om all kraft som produseres i Norge er fornybar, mener hun at opprinnelsesgarantier har en funksjon.

- Når du inngår en opprinnelsesgarantert strømavtale, er du med på å stemme på hvilke energikilder samfunnet skal satse på i fremtiden. Over tid vil dette være en viktig stimulans til produksjon av fornybar energi, sier Tjomsland.