Tapte 27 milliarder på sterk krone

Årsregnskapet for Norges Bank viser at de norske valutareservene i fjor påførte sentralbanken et tap på 27 milliarder kroner.

De enorme beløpene i oljefondet er ikke med i sentralbankens regnskap. Men valutareservene utenom Statens Pensjonsfond Utland var likevel store nok til å påføre banken et tap på 27 milliarder kroner, fordi andre valutaer sank i verdi målt mot norske kroner. Det samme skjedde i 2006, men i langt mindre grad.
Da tapte banken 5 milliarder.

Vil vokse
De siste ukenes utvikling i kronekursen kan tyde på at tapene i inneværende år bare vil vokse.

Norges Bank kan ta denne utviklingen med stor ro fordi Norges valutareserver ikke skal veksles inn, men brukes i utlandet. Dermed har bare den internasjonale verdien en praktisk betydning, og den er uendret.

Like greit er det ikke for norske eksportbedrifter som opplever den stadig sterkere kronekursen som en reell trussel mot norsk industri.

Balanse
Selve regnskapet til Norges Bank er et balanseregnskap der formue og gjeld gir gevinst og tap. Formuen er stort sett i utenlandsk valuta mens gjelden er i norske kroner.

For 2007 ble årsresultatet et underskudd på 17,6 milliarder kroner. Året før ga et overskudd på 5,5 milliarder kroner.

Sentralbanken har en betydelig egenkapital, og regnskapsresultatet har derfor ingen praktisk betydning. Egentlig viser det bare konsekvensene av kursutviklingen for norske kroner målt mot andre lands valutaer.