Vil ha økt fokus på klimatilpasning

Kampen for å få ned klimautslippene har overskygget arbeidet med å tilpasse seg klimaendringer, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

- Vi har to hovedmål. Det ene er å få ned klimautslippene. Det er det stor oppmerksomhet omkring. Det andre er å tilpasse oss de klimaendringene vi vet kommer. Det er det i dag for lite fokus på, sier Støre, som torsdag innledet en konferanse i Oslo om klimatilpasning.

Bare i 2007 ble det registrert 400 naturkatastrofer rundt om i verden. Støre mener det er all grunn til å frykte flere oversvømmelser, tørkeperioder og hetebølger i 2008.

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) varslet nylig en ny nasjonal strategi for klimatilpasning. En revidert plan- og bygningslov skal gi kommunene et bedre redskap til å forberede samfunnet på mer ekstremvær.

Utenriksminister Støre vil at Norge skal øke innsatsen på dette feltet også internasjonalt. Det krever i så fall endringer i utenrikspolitikkens struktur, mener han, og trekker fram koblingen mellom utenrikspolitikk og helsepolitikk som eksempel.

Støre har tatt initiativet til et uformelt nettverk mellom Norge, Indonesia, Thailand, Sør-Afrika, Brasil, Senegal og Frankrike for nettopp å trekke fram helse som en viktig dimensjon i utenrikspolitikken.